Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2015

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2014: Οι εμπειρίες και τα αποτελέσματα που προέκυψαν από σχεδιασμένη παρέμβαση για την Ηπατίτιδα Β

Σήμερα Δευτέρα 12 Ιανουαρίου η PRAKSIS, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της Εκστρατείας Ενημέρωσης και Εξέτασης για την Ηπατίτιδα Β, παρουσίασε τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων. Η εκστρατεία πραγματοποιήθηκε με γεωγραφικές εστίες την Ηλεία, την Αχαΐα και τη Δυτική Αττική.

Τη Συνέντευξη Τύπου άνοιξε ο Τζανέτος Αντύπας, Πρόεδρος της PRAKSIS, αναφερόμενος στις παρεμβάσεις της οργάνωσης σε ζητήματα δημόσιας υγείας από το 2007 μέχρι σήμερα
​ ​αλλά και στη στενή συνεργασία​ που έχουν οι κοινωνικές υπηρεσίες της οργάνωσης με τις υπηρεσίες των νοσοκομείων και των Υπουργείων με τελικό σκοπό ​να χρησιμοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλα τα νομοθετήματα και οι εγκύκλιοι για την κάλυψη των ανασφάλιστων και των ανθρώπων χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα που βρίσκονται θετικοί στην εξέταση του γρήγορου τεστ.

​​Η Νίκη Βουδούρη, Συντονίστρια Ιατρικών Υπηρεσιών της PRAKSIS ενημέρωσε ότι έγιναν συνολικά 2.633 εξετάσεις για Ηπατίτιδα Β, 252 εξ αυτών στο άμεσο περιβάλλον των θετικών αντιδρώντων τεστ. Το 49% έγιναν στις δομές της PRAKSIS, το 28% στη Δυτική Αττική, το 15% στην Ηλεία και το 8% στην Αχαΐα.​ Το μεγάλο ποσοστό των εξετασθέντων στις δομές της PRAKSIS προέρχεται από τη Δυτική Αττική, από άτομα που ενημερώθηκαν κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεών μας αλλά θεώρησαν καλύτερο για διάφορους λόγους να εξετασθούν κατόπιν ραντεβού στις δομές μας.​ Βρέθηκαν 35 θετικά αντιδρώντα τεστ εκ των οποίων το 1/3 (31%) δεν είχε πρόσβαση στη δημόσια υγεία. Η κοινωνική υπηρεσία της PRAKSIS κατάφερε σε συνεργασία με τους ηπατολόγους των νοσοκομείων να διευθετήσει στο 100% τα όποια προβλήματα πρόσβασης δημιουργήθηκαν. Στόχος της οργάνωσης η εκ νέου επαφή με τον πληθυσμό που θα χρειαστεί θεραπεία​ μέσα στο επόμενο εξάμηνο​ για να ​​​διαπιστωθεί κατά πόσο παρέμειναν στο σύστημα υγείας.

​​Η Μαριανέλλα Κλώκα, Υπεύθυνη Διεκδίκησης Δικαιωμάτων, αναφέρθηκε στη συνεργασία της PRAKSIS με τις δημοτικές αρχές που προέκυψαν από τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το Μάιο του 2014​, με εξέχον το παράδειγμα του Δήμου Φυλής,​ καθώς και στη διαρκή συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγ​είας του Υπουργείου Υγείας, με στόχο την ενημέρωση του κοινού για HIV και Ηπατίτιδα Β & C μέσω τηλεοπτικού σποτ υπό την αιγίδα του Υπουργείου. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν αφορούν στο άνοιγμα νέων περιοχών εργασίας όπως η Ηλεία, η Αχαΐα και δήμοι της Δυτικής Αττικής αλλά και στην αύξηση των τηλεφωνημάτων στη γραμμή ενημέρωσης της PRAKSIS (δωρεάν κλήσεις από σταθερό: 800 11 11 600, δωρεάν κλήσεις από κινητό: 2108250600) για ερωτήσεις που αφορούσαν την Ηπατίτιδα Β (από 138 κλήσεις το Σεπτέμβριο του 2014, σε 162 τον Οκτώβριο, 183 το Νοέμβριο και 186 το Δεκέμβριο).

​​Στη συνέχεια υπήρξε πεντάλεπτη τοποθέτηση από τον Πλούταρχο Σουβλή, εκπρόσωπο του σωματείου Ηπατομοσχευθέντων​​ Ελλάδας "ΗΠΑΡΧΩ" και από τον Γιώργο Καλαμίτση​​, Πρόεδρο του σωματείου ασθενών ήπατος "ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ".​

Τη συνέντευξη συντόνισε η δημοσιογράφος του HEALTHDAILY, Ανθή Αγγελοπούλου.

1  2 3  4  5

*Η Εκστρατεία σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της καμπάνιας ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ, με στόχο την αγωγή και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας.
*Την επιστημονική επιμέλεια των κειμένων που χρησιμοποιήθηκαν είχε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος.
*Η εκστρατεία πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας Bristol Myers Squibb, την οποία και ευχαριστούμε.

Οι αρχές μας

  • Η δωρεάν παροχή κοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών στους τομείς της θεραπείας, της πρόληψης, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής υποδομής για όλους τους συνανθρώπους μας.
  • Η προώθηση της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού.
  • Η μαρτυρία και η κατά περίπτωση καταγγελία της κατάστασης των κοινωνικών ομάδων σε κίνδυνο.

Διαφάνεια

Σεβόμενοι τις αρχές της λογοδοσίας και της διαφάνειας, δημοσιεύουμε την τελευταία διετή αναφορά δράσης μας.

Ετήσια Αναφορά Δράσης

Επικοινωνία

  • Στουρνάρη 57, 10432, Αθήνα (Κεντρικά Γραφεία)
  • Τ 210 520 5200, F 210 520 5201

Κατεβάστε την εφαρμογή PRAKSIS για iPhone & Android

apple storegoogle play