Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνέντευξη τύπου των οργανώσεων για την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση του προσφυγικού οι οργανώσεις Γιατροί χωρίς Σύνορα, Γιατροί του Κόσμου, Διεθνής Αμνηστία, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, PRAKSIS, Βαβέλ, Solidarity Now και Διεθνής Οργάνωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, είχαμε την ευκαιρία να εξηγήσουμε για πολλοστή φορά τις συνθήκες στις οποίες μας έχει φέρει ως χώρα τόσο η ίδια η δήλωση όσο και η εφαρμογή της από τις ελληνικές αρχές και τις επιπτώσεις της στους ανθρώπους που αιτούνται διεθνή προστασία στη χώρα μας.

Η PRAKSIS δήλωσε ότι έχει συνυπογράψει σαφή τοποθέτηση της Καμπάνιας για το άσυλο με την οποία υποστηρίζει ότι τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) πρέπει να κλείσουν και να γίνει άρση του γεωγραφικού περιορισμού των αιτούντων άσυλο. Μέχρι τότε ανησυχεί για το αν - από τις 31/3/2017 και μετά - θα υπάρχει στα ΚΥΤ το απαραίτητο ιατρικό και ψυχοκοινωνικό προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων που καταφτάνουν στη χώρα μας και μένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά. Οι συνθήκες στις οποίες υλοποιούνται οι παρεμβάσεις δεν βοηθούν στο να παρέχονται σωστά οι υπηρεσίες. Η διαρκής έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των Υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής και Υγείας δεν βοηθά. Δεν βοηθά ούτε ο βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός της Κομισιόν, καθώς - όπως διαφαίνεται - στόχος της πολιτικής που ξεδιπλώνεται είναι η επαναπροώθηση στην Τουρκία των αιτούντων άσυλο που καταφτάνουν στους χώρους υποδοχής και ταυτοποίησης, η fast track ενασχόληση των όποιων αιτήσεων ασύλου γίνεται από το EASO αλλά και ο ξεπεσμός της Αρχής Προσφυγών σε μια αμιγώς διοικητική και ελεγχόμενη από την Διοίκηση υπηρεσία.

Οι αρχές μας

  • Η δωρεάν παροχή κοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών στους τομείς της θεραπείας, της πρόληψης, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής υποδομής για όλους τους συνανθρώπους μας.
  • Η προώθηση της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού.
  • Η μαρτυρία και η κατά περίπτωση καταγγελία της κατάστασης των κοινωνικών ομάδων σε κίνδυνο.

Διαφάνεια

Σεβόμενοι τις αρχές της λογοδοσίας και της διαφάνειας, δημοσιεύουμε την τελευταία διετή αναφορά δράσης μας.

Ετήσια Αναφορά Δράσης

Επικοινωνία

  • Στουρνάρη 57, 10432, Αθήνα (Κεντρικά Γραφεία)
  • Τ 210 520 5200, F 210 520 5201

Κατεβάστε την εφαρμογή PRAKSIS για iPhone & Android

apple storegoogle play

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό περιοδικό μας στο e-mail σας