ΑΡΧΙΚΗ Νέα ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ (ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ) ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΚΩ | ΛΕΡΟ | ΧΙΟ

ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ (ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ) ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΚΩ | ΛΕΡΟ | ΧΙΟ

Πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική φροντίδα ψυχοκοινωνική και άλλες δράσεις στήριξης στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ & ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Οι ομάδες της PRAKSIS βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ) παρέχοντας πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και υποστηρικτικές δράσεις, στον πληθυσμό που εισήλθε στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, φροντίζοντας για την άμεση υποστήριξη και διασύνδεση των ευάλωτων περιστατικών σε κατάλληλες δομές, στη βάση ενός ολιστικού μοντέλου παρέμβασης (παροχή ιατρoφαρμακευτικών, ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών, διασύνδεσης και υπηρεσιών φροντίδας ασυνόδευτων ανηλίκων).

* Η PRAKSIS, δραστηριοποιήθηκε ως το επίσημο κλιμάκιο της ΥΠΥΤ στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα σημεία:
Φυλάκιο Ορεστιάδας – Κως – Λέρος – Χίος.

* Οι ομάδες της PRAKSIS στα σημεία προσέφεραν υπηρεσίες προσπαθώντας συνεχώς να ανταποκριθούν σε επείγουσες καταστάσεις, αλλά και
στο σύνολο των αναγκών των εξυπηρετούμενων,

* υποστηρίζοντας από τον Φεβρουάριο του 2016 έως τον Μάιο του 2017 πάνω από 20.000 ανθρώπους

* πάνω από 28.000 ιατρικές συνεδρίες

* πάνω από 5.000 συνεδρίες ψυχοκοινωνικής στήριξης

Από την πρώτη μέρα λειτουργίας τα κλιμάκια της PRAKSIS κλήθηκαν να διαχειριστούν πληθώρα προκλήσεων, πολύπλοκα θεσμικά κενά και ελλείψεις σχεδιασμού και διαδικασιών τόσο σε κεντρικό όσο και τοπικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, το έργο των επιστημονικών μας ομάδων δυσκόλεψε, καθώς είχαν να διαχειριστούν ελλείψεις ενιαίου συστήματος παραπομπών, καθυστερήσεις εξέτασης αιτημάτων ασύλου, να δημιουργήσουν και να δομήσουν εκ νέου διαδικασίες, καθώς και να αντιμετωπίσουν ποικίλα ζητήματα τόσο σε πρακτικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Οι δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισαν οι ομάδες μας στα σημεία υποδοχής έγιναν ακόμα πιο δυσμενείς μετά την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στις 20 Μαρτίου 2016. Η πολύμηνη παραμονή των αιτούντων άσυλο σε καθεστώς γεωγραφικού περιορισμού, οι επαναπροωθήσεις, οι αρνητικές επιδόσεις αιτημάτων ασύλου, οι μη δομημένες διαδικασίες και οι επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης οδήγησαν και οδηγούν στην απόλυτη παραίτηση, εξαθλίωση και θυμό του διαμένοντος πληθυσμού. Η απόγνωση, απόρροια της κατάστασης, δημιούργησε συνθήκες καθημερινής κλιμακούμενης έντασης. Σε αυτή την έκρυθμη κατάσταση ήρθε και προστέθηκε η ανακοίνωση για τη λειτουργία των Προαναχωρησιακών Κέντρων Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) στα σημεία εισόδου, τα οποία οδηγούν σε στέρηση της ελευθερίας και παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

 

KOS LEROS A

 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ 

Scroll to Top