ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ

Το Κέντρο Υποδοχής Αποφυλακισμένων είναι υπηρεσία που απευθύνεται σε φυλακισμένους και αποφυλακισμένους - άνδρες και γυναίκες - ανεξαρτήτου εθνικότητας.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ

 Το Κέντρο Υποδοχής Αποφυλακισμένων (ΚΥΑ) στηρίζει αποφυλακισμένους στη μετάβαση από τον εγκλεισμό στην επανένταξή τους. Η μετάβαση αυτή είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη και πολυσύνθετη διαδικασία μιας και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι όχι μόνο έντονος αλλά ενισχύεται και αρνητικά από κοινωνικά στερεότυπα και στιγματισμό και την κοινωνική και προσωπική αποξένωση των αποφυλακισμένων.


Η PRAKSIS, στην προσπάθεια της να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας, λειτουργεί στην Αθήνα το ΚΥΑ το οποίο λειτουργεί συνδυαστικά με τις παρεμβάσεις στις φυλακές.


Ο στόχος λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής Αποφυλακισμένων είναι διττός: από τη μία η παροχή υπηρεσιών στους αποφυλακισμένους (ψυχοκοινωνική υποστήριξη, νομική συμβουλευτική και ενημέρωση, πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) και από την άλλη η ανάπτυξη κατάλληλων δικτύων με έμφαση στην αποτελεσματική (επαν)ένταξη των αποφυλακισμένων - ανδρών και γυναικών. Βασικά εργαλεία του ΚΥΑ είναι η προσέγγιση και αντιμετώπιση των αναγκών των αποφυλακισμένων με ολιστικό τρόπο καθώς και η υποστήριξη του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Η δικτύωση αυτή αφορά και σε ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών με συναφείς υπηρεσίες και προγράμματα της τοπικής και ευρύτερης κοινότητας με απώτερο στόχο πολλαπλασιαστικά οφέλη στην προώθηση των δικαιωμάτων και την ικανοποίηση των πολλαπλών αναγκών αυτής της ιδιαίτερα ευάλωτης πληθυσμιακής ομάδας.

 

 

 

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Η PRAKSIS από τον Ιούνιο του 2012 πραγματοποιεί παρεμβάσεις στις φυλακές του Κορυδαλλού. Στις Γυναικείες Φυλακές η παρέμβαση διήρκεσε μέχρι και τον Ιούνιοι 2013. Στο Νοσοκομείο Κρατουμένων οι παρεμβάσεις συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν κυρίως οροθετικούς κρατούμενους και στόχος τους είναι η παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης και νομικής συμβουλευτικής σε αυτή την πληθυσμιακή ομάδα τόσο κατά την διάρκεια της κράτησης όσο και μετά την αποφυλάκιση. Η ομάδα παρέμβασης είναι διεπιστημονική και πραγματοποιεί εντός του χώρου των φυλακών ατομικές και ομαδικές συνεδρίες σε εβδομαδιαία βάση.

Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια του 2015 δημιουργήθηκε άλλη μια πτέρυγα «Το Παράρτημα» για τους οροθετικούς κρατούμενους στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών στον Κορυδαλλό.

Το 2016 η PRAKSIS συνεχίζει την παρέμβαση στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού «Ο Άγιος Παύλος». Πραγματοποιεί ομαδικές και ατομικές συνεδρίες σε οροθετικούς κρατούμενους. Τα θέματα που συζητιούνται στις συνεδρίες αφορούν σε ιατρικά και προνοιακά θέματα, στη στέγαση μετά την αποφυλάκιση, σε θέματα κράτησης, σε προγράμματα απεξάρτησης, στην ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο και σε θέματα νομικών αποφάσεων και συμβουλευτική για την έκδοση των χαρτιών των κρατουμένων. Επίσης, έχοντας στόχο την ενδυνάμωση και την επανένταξή τους μόλις βγουν από τη φυλακή, πραγματοποιούνται βιωματικές ασκήσεις. Σημαντικό ρόλο στην παρέμβαση αυτή έχει ο νομικός που συμμετέχει στην διεπιστημονική ομάδα, καθώς οι κρατούμενοι έχουν πολλές νομικές εκκρεμότητες και την ανάγκη ενός σταθερού προσώπου αναφοράς για τα νομικά τους ζητήματα.

Οι αρχές μας

  • Η δωρεάν παροχή κοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών στους τομείς της θεραπείας, της πρόληψης, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής υποδομής για όλους τους συνανθρώπους μας.
  • Η προώθηση της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού.
  • Η μαρτυρία και η κατά περίπτωση καταγγελία της κατάστασης των κοινωνικών ομάδων σε κίνδυνο.

Διαφάνεια

Σεβόμενοι τις αρχές της λογοδοσίας και της διαφάνειας, δημοσιεύουμε την τελευταία διετή αναφορά δράσης μας.

Ετήσια Αναφορά Δράσης

Επικοινωνία

  • Στουρνάρη 57, 10432, Αθήνα (Κεντρικά Γραφεία)
  • Τ 210 520 5200, F 210 520 5201

Κατεβάστε την εφαρμογή PRAKSIS για iPhone & Android

apple storegoogle play