ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ

Το Κέντρο Υποδοχής Αποφυλακισμένων είναι υπηρεσία που απευθύνεται σε φυλακισμένους και αποφυλακισμένους - άνδρες και γυναίκες - ανεξαρτήτου εθνικότητας.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ

 

Το Κέντρο Υποδοχής Αποφυλακισμένων είναι υπηρεσία που απευθύνεται σε φυλακισμένους και αποφυλακισμένους - άνδρες και γυναίκες - ανεξαρτήτου εθνικότητας. Στοχεύει στο ν’ ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της ομάδας των αποφυλακισμένων, μέσω μιας ολιστικής παρέμβασης καθώς και να παρέχει υπηρεσίες προκειμένου να επιτευχθεί η αποτελεσματική (επαν)ένταξή τους. Οι υπηρεσίες του Κέντρου, όπως και όλες οι υπηρεσίες της PRAKSIS, παρέχονται δωρεάν και συνοψίζονται στα εξής:

  • Ιατρική στήριξη
  • Ψυχοκοινωνική στήριξη, ενδυνάμωση και ανάπτυξη δεξιοτήτων με στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση.
  • Νομική συμβουλευτική
  • Προώθηση στην απασχόληση μέσω συνολικής προετοιμασίας των αποφυλακισμένων γι
  • α ένταξη στην αγορά εργασίας.

 

 

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Η PRAKSIS από τον Ιούνιο του 2012 πραγματοποιεί παρεμβάσεις στις φυλακές του Κορυδαλλού: στις Γυναικείες Φυλακές και το Νοσοκομείο Κρατουμένων. Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν σε οροθετικούς κρατούμενους και στόχος τους είναι η παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης και νομικής συμβουλευτικής σε αυτή την πληθυσμιακή ομάδα τόσο κατά την διάρκεια της κράτησης όσο και μετά την αποφυλάκιση. Οι παρεμβάσεις αυτές πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση. Η ομάδα παρέμβασης είναι διεπιστημονική και πραγματοποιεί στις φυλακές ατομικές και ομαδικές συνεδρίες.

Τα θέματα που συζητιούνται στις συνεδρίες αφορούν σε ιατρικά και προνοιακά θέματα, στη στέγαση μετά την αποφυλάκιση, θέματα κράτησης και νομικών αποφάσεων και συμβουλευτική για την έκδοση των χαρτιών των κρατουμένων. Επίσης, έχοντας στόχο την ενδυνάμωση και την επανένταξή τους μόλις βγουν από τη φυλακή, πραγματοποιούνται βιωματικές ασκήσεις. Σημαντικό ρόλο στην παρέμβαση αυτή έχει ο νομικός που συμμετέχεις την διεπιστημονική ομάδα, καθώς οι κρατούμενοι έχουν πολλές νομικές εκκρεμότητες και την ανάγκη ενός σταθερού προσώπου αναφοράς για τα νομικά τους ζητήματα.

Οι αρχές μας

  • Η δωρεάν παροχή κοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών στους τομείς της θεραπείας, της πρόληψης, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής υποδομής για όλους τους συνανθρώπους μας.
  • Η προώθηση της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού.
  • Η μαρτυρία και η κατά περίπτωση καταγγελία της κατάστασης των κοινωνικών ομάδων σε κίνδυνο.

Διαφάνεια

Σεβόμενοι τις αρχές της λογοδοσίας και της διαφάνειας, δημοσιεύουμε την τελευταία διετή αναφορά δράσης μας.

Ετήσια Αναφορά Δράσης

Επικοινωνία

  • Στουρνάρη 57, 10432, Αθήνα (Κεντρικά Γραφεία)
  • Τ 210 520 5200, F 210 520 5201

Κατεβάστε την εφαρμογή PRAKSIS για iPhone & Android

apple storegoogle play

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό περιοδικό μας στο e-mail σας