ΚΕΝΤΡΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ (ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΑΤΡΑ)

Όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο και έχουν εξίσου δικαίωμα στην προστασία του νόμου, χωρίς καμιά απολύτως διάκριση (Αρθρο 7, Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου)

ΚΕΝΤΡΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ (ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΑΤΡΑ)

 

Στα προγράμματα Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πάτρας λειτουργούν  σε σταθερή βάση τα Κέντρα Νομικής Αρωγής. Προσφέρουν δωρεάν νομικές υπηρεσίες σε όλες τις ευάλωτες και κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες του πληθυσμού, δηλαδή σε Έλληνες ανασφάλιστους, ανθρώπους που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών, αποφυλακισμένους, μετανάστες, πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, ασυνόδευτους ανηλίκους, ανιθαγενείς καθώς και θύματα εμπορίας ανθρώπων. Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται σε συμβουλευτικό επίπεδο και μέσα από ατομικές υποστηρικτικές συνεδρίες. Βασικό μέλημα της νομικής μας υπηρεσίας είναι η άμεση και έγκυρη πληροφόρηση των επωφελουμένων σχετικά με τα θεμελιώδη τους δικαιώματα και ελευθερίες καθώς και η ουσιαστική υποστήριξή τους σε περιπτώσεις στις οποίες διαπιστώνεται παραβίαση των δικαιωμάτων τους από όργανα της Δημόσιας Διοίκησης.

Στο πλαίσιο αυτό το έργο μας δεν περιορίζεται στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών αλλά συχνά προβαίνουμε στην υποστήριξη αιτημάτων επωφελουμένων μέσα από τηλεφωνικές και γραπτές παρεμβάσεις σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, αυτοπρόσωπες παρουσίες νομικών σε δημόσιες υπηρεσίες και φορείς για την υποστήριξη αιτημάτων τους, και γενικότερα με την ανάληψη όλων των αναγκαίων πρωτοβουλιών προς όφελος συνανθρώπων μας. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει συνεχής παρακολούθηση κάθε υπόθεσης (follow-up) μέχρι την τελική διεκπεραίωση των αιτημάτων.

Περαιτέρω οι νομικές υπηρεσίες παρέχονται και στοχευμένα σε ειδικές κατηγορίες προσώπων όπως νεοεισερχόμενοι αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μονογονεϊκές οικογένειες, μέσα από ειδικό πρόγραμμα φιλοξενίας που υλοποιείται τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο δράσεων της PRAKSIS αναφορικά με την ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στις τοπικές κοινωνίες, προσφέρουμε δωρεάν νομική συμβουλευτική σε μετανάστες και μέλη των οικογενειών τους που διαμένουν νόμιμα στη χώρα.     

Παρόμοιες υποστηρικτικές υπηρεσίες προσφέρονται σε εξατομικευμένη βάση και σε ασυνόδευτους ανήλικους στο Κέντρο Ημέρας Πάτρας. Μέσα από τη λειτουργία της συγκεκριμένης δομής (Drop-In- Centre) παρέχεται, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα νομικής στήριξης και αρωγής σε μια από τις πλέον ευάλωτες κατηγορίες προσώπων παγκοσμίως. Οι υπηρεσίες αυτές προσφέρονται άμεσα με τον εντοπισμό των ασυνόδευτων ανηλίκων και κατά την παραμονή τους στην πόλη της Πάτρας, ενώ υπάρχει στενή και διαρκής συνεργασία με τις εμπλεκόμενες τοπικές αρχές για την προάσπιση των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ/ΧΟΡΗΓΟΣ

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ/ΧΟΡΗΓΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

2006

 

 

Οι αρχές μας

  • Η δωρεάν παροχή κοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών στους τομείς της θεραπείας, της πρόληψης, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής υποδομής για όλους τους συνανθρώπους μας.
  • Η προώθηση της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού.
  • Η μαρτυρία και η κατά περίπτωση καταγγελία της κατάστασης των κοινωνικών ομάδων σε κίνδυνο.

Διαφάνεια

Σεβόμενοι τις αρχές της λογοδοσίας και της διαφάνειας, δημοσιεύουμε την τελευταία διετή αναφορά δράσης μας.

Ετήσια Αναφορά Δράσης

Επικοινωνία

  • Στουρνάρη 57, 10432, Αθήνα (Κεντρικά Γραφεία)
  • Τ 210 520 5200, F 210 520 5201

Κατεβάστε την εφαρμογή PRAKSIS για iPhone & Android

apple storegoogle play

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό περιοδικό μας στο e-mail σας