MOBILE SCHOOL – ΚΙΝΗΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

 

Το πρόγραμμα υλοποιείται στη Θεσσαλονίκη, από τον Οκτώβριο του 2009, με τη συνεργασία M.K.O. PRAKSIS & Μ.Κ.Ο. ΑΡΣΙΣ, έπειτα από αίτημα των δύο Μ.Κ.Ο. στον οργανισμό «MOBILESCHOOL» στο Βέλγιο. Η ομάδα – στόχος, στην οποία απευθύνεται το πρόγραμμα, είναι παιδιά ηλικίας 5 έως 18 ετών τα οποία, περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας στους δρόμους «εργαζόμενα», πουλώντας μικροαντικείμενα, ή ανήκουν σε κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες και δεν είναι ενταγμένα στο σχολικό περιβάλλον.

Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η ψυχοκοινωνική στήριξη των παιδιών, η ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους, η απομάκρυνσή τους από το δρόμο και η προετοιμασία για την ένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον. Επίσης, ένας ακόμη στόχος είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση της ευρύτερης κοινότητας σχετικά με το φαινόμενο της παιδικής εργασίας, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αυτά τα παιδιά.

Ο βασικός τρόπος παρέμβασης είναι οι επιτόπιες παρεμβάσεις στο δρόμο (streetwork) μιας ομάδας εθελοντών εκπαιδευτών, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα να προσεγγίσουν το παιδί στο δικό του περιβάλλον και να δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα όπου το παιδί θα είναι αποδεκτό και αξιοσέβαστο άνευ όρων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ/ΧΟΡΗΓΟΣ

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ/ΧΟΡΗΓΙΑΣ

MOBILE SCHOOL

ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

2013

 

Η PRAKSIS στη διάθεσή της, από τον Οκτώβριο 2009, ένα πρωτοποριακό εργαλείο που βασικό σκοπό έχει την προσέγγιση, βοήθεια και τελικά την (επαν)ένταξη των παιδιών που πλήττονται από το φαινόμενο της παιδικής εργασίας καθώς και των οικογενειών τους. Χορηγός του προγράμματος και του ομώνυμου εργαλείου είναι ο βέλγικος οργανισμός «MOBILE SCHOOL» και το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τη Μ.Κ.Ο. ΑΡΣΙΣ.

Πιο αναλυτικά, μια ομάδα από ειδικά εκπαιδευμένους εθελοντές από διάφορες ειδικότητες, όπως κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί, μέσω επιτόπιων street work παρεμβάσεων, με εβδομαδιαίες παρουσίες σε καταυλισμούς και οικισμούς Ρομά της Θεσσαλονίκης, προσεγγίζει τους πληθυσμούς και δουλεύει σε τρεις άξονες:

  • Δουλειά με τα παιδιά. Η ομάδα δουλεύει με τα παιδιά σε δύο επίπεδα: το πρώτο είναι το εκπαιδευτικό κομμάτι, κατά το οποίο αυξάνεται το μαθησιακό επίπεδο των παιδιών ώστε να προετοιμαστούν για την ένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον. Δεύτερο είναι το ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο, κατά το οποίο τα παιδιά προετοιμάζονται για την ένταξή τους στην ευρύτερη κοινωνία. Βασικός στόχος της ομάδας, ώστε να επιτευχθούν όλα αυτά, είναι η αύξηση της αυτοεκτίμησης των παιδιών μέσω του θεραπευτικού παιχνιδιού, των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και του θετικού κλίματος εμπιστοσύνης που δημιουργείται ανάμεσα στα παιδιά και στους εκπαιδευτές.
  • Δουλειά με τις οικογένειες των παιδιών. Η ομάδα προσεγγίζει τις οικογένειες των παιδιών, αφουγκράζεται τις ανάγκες τους και προσπαθεί να τους διασυνδέσει και με άλλους φορείς της κοινότητας με σκοπό την άμεση και όσο το δυνατόν πληρέστερη κάλυψη των βασικών τους αναγκών.
  • Καμπάνιες και εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ευρύτερης κοινότητας για το φαινόμενο της παιδικής εργασίας. Σκοπός των εκδηλώσεων είναι ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες για την παιδική εργασία, για την κατάσταση που βιώνουν τα παιδιά και να ενεργοποιηθούν ώστε να συμβάλουν και οι ίδιοι στην καταπολέμηση του φαινομένου.

Οι αρχές μας

  • Η δωρεάν παροχή κοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών στους τομείς της θεραπείας, της πρόληψης, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής υποδομής για όλους τους συνανθρώπους μας.
  • Η προώθηση της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού.
  • Η μαρτυρία και η κατά περίπτωση καταγγελία της κατάστασης των κοινωνικών ομάδων σε κίνδυνο.

Διαφάνεια

Σεβόμενοι τις αρχές της λογοδοσίας και της διαφάνειας, δημοσιεύουμε την τελευταία διετή αναφορά δράσης μας.

Ετήσια Αναφορά Δράσης

Επικοινωνία

  • Στουρνάρη 57, 10432, Αθήνα (Κεντρικά Γραφεία)
  • Τ 210 520 5200, F 210 520 5201

Κατεβάστε την εφαρμογή PRAKSIS για iPhone & Android

apple storegoogle play