ΝΕΕΣ ΨΥΧΟΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

 

Οι αναφορές από τις υπηρεσίες μείωσης βλάβης σε όλη την Ε.Ε., το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης της Ε.Ε., τα στοιχεία του EMCDDA από τα "focal point" της κάθε χώρας και διάφορες νέες έρευνες δείχνουν ότι η χρήση Νέων Ψυχοδραστικών Ουσιών (ΝΨΟ) δεν είναι πια περιορισμένη σε άτομα που πειραματίζονται με τα ναρκωτικά ή σε χρήση ναρκωτικών για ψυχαγωγικούς σκοπούς αλλά ότι εισχωρούν επίσης και σε πληθυσμούς που κάνουν προβληματική χρήση.
Τα συστήματα δημόσιας υγείας, τα προγράμματα μείωσης βλάβης και οι προτεινόμενες θεραπείες στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να είναι έτοιμα στο σύνολό τους να διαχειριστούν την πολύ γρήγορη εξάπλωση της χρήσης ΝΨΟ, καθώς φαίνεται να μην έχουν την ικανότητα ούτε τα απαραίτητα εργαλεία. Οι πληθυσμιακές ομάδες που εμπλέκονται κυρίως στη χρήση ΝΨΟ είναι άνθρωποι που βρίσκονται στο περιθώριο, συχνά νέοι/ες, άνθρωποι που κάνουν χρήση ναρκωτικών. Υπάρχει λοιπόν δυσκολία να αντιμετωπιστούν οι πιθανοί κίνδυνοι και η βλάβη που μπορεί να προκληθεί από τη χρήση αυτών των ουσιών.
Ανάγκη δράσης σε διαφορετικούς τομείς:
Έρευνα και χάραξη πολιτικής:
  • να κατανοήσουμε τη δυναμική της σημερινής στιγμής, τις τάσεις και τα μοτίβα των νέων ψυχοδραστικών ουσιών μεταξύ των ανθρώπων που κάνουν προβληματική χρήση στην Ευρώπη
Στην πράξη:
  • να εξελίξουμε και να εφαρμόσουμε νέες αποτελεσματικές και καινοτόμες προσεγγίσεις υγείας και μείωσης βλάβης στοχεύοντας στις ΝΨΟ μεταξύ των ανθρώπων που κάνουν προβληματική χρήση.
  • να μεταδώσουμε εμπειρία και ικανότητα στη διαχείριση θεμάτων που άπτονται των ΝΨΟ και την εισχώρησή τους στις αγορές σε προσωπικό υγείας διάφορων δομών αλλά και σε όσους προσφέρουν γενικά υπηρεσίες υγείας
 
Η PRAKSIS εδώ και λίγους μήνες συμμετέχει ως εταίρος στο πρόγραμμα New Phychoactive Substances, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με σημαντικούς φορείς όπως η APDES, η CORRELATION, την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου CHARLES στην Πράγα και άλλες ΜΚΟ από την Τσεχία, την Ολλανδία, τη Ρουμανία και την Πολωνία. Στόχος μας να διερευνήσουμε στην Ελλάδα την κατάσταση που επικρατεί με τις Νέες Ψυχοδραστικές Ουσίες, να κάνουμε γνωστό το τι συμβαίνει πανευρωπαϊκά και να προτείνουμε τρόπους μείωσης βλάβης προσαρμοσμένους στην καινούρια κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι στην Ελλάδα ο φορέας που ασχολείται με την καταγραφή ΝΨΟ είναι το ΕΚΤΕΠΝ. Η PRAKSIS έχει συνεργασία από την έναρξη του προγράμματος και προσδοκά ότι τα αποτελέσματα της κάθε φάσης εργασίας θα βοηθήσουν σημαντικά στη δουλειά του φορέα και το πρόγραμμα γενικότερα θα συνδράμει στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Ε.Ε.
Το πρόγραμμα διαρκεί δύο χρόνια. Προς το παρόν διαμορφώθηκε η ιστοσελίδα την οποία μπορείτε να επισκεφτείτε εδώ και μέσω αυτής θα πληροφορούμε για κάθε δράση του προγράμματος.
NPS

 

Οι αρχές μας

  • Η δωρεάν παροχή κοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών στους τομείς της θεραπείας, της πρόληψης, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής υποδομής για όλους τους συνανθρώπους μας.
  • Η προώθηση της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού.
  • Η μαρτυρία και η κατά περίπτωση καταγγελία της κατάστασης των κοινωνικών ομάδων σε κίνδυνο.

Διαφάνεια

Σεβόμενοι τις αρχές της λογοδοσίας και της διαφάνειας, δημοσιεύουμε την τελευταία διετή αναφορά δράσης μας.

Ετήσια Αναφορά Δράσης

Επικοινωνία

  • Στουρνάρη 57, 10432, Αθήνα (Κεντρικά Γραφεία)
  • Τ 210 520 5200, F 210 520 5201

Κατεβάστε την εφαρμογή PRAKSIS για iPhone & Android

apple storegoogle play