«ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»: ένα πρόγραμμα της PRAKSIS για ανθρώπους άνω των 65 ετών

 

«Έχετε με στον νου σας... Ντρέπομαι, αλλά δεν μπορώ να ανοιχτώ στον οποιονδήποτε, δεν είμαι η πάστα του ανθρώπου που κλαίγεται»
γυναίκα, 67 ετών, κάτοικος Νίκαιας

 

ASFALEIS STO SPITI

Πίνακας – δώρο για τις εργαζόμενες της PRAKSIS. Ζωγραφίστηκε από άνδρα 70 ετών, κάτοικο Μοσχάτου, που συμμετείχε στο πρόγραμμα «Ασφαλείς στο σπίτι».

 

Όταν πρωτοσκεφτήκαμε στην PRAKSIS το πρόγραμμα για ηλικιωμένους «Ασφαλείς στο σπίτι», έγινε μια μεγάλη συζήτηση για το τι σημαίνει ασφάλεια για έναν ηλικιωμένο άνθρωπο. Η στενή ερμηνεία του σε αυτές τις ηλικίες επιβάλλει αγορά συναγερμών, αλλαγή στα κάγκελα ή τις μάντρες, εγκατάσταση πόρτας ασφαλείας και βαριές κλειδαριές για την αποτροπή της έκθεσής τους σε κλοπές. Όταν όμως η κουβέντα άγγιξε το μεδούλι του φόβου που προκαλεί η ανασφάλεια προέκυψαν και άλλες προεκτάσεις. Ασφαλής για παράδειγμα είναι ο άνθρωπος που προστατεύεται από ατυχήματα μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Έτσι δόθηκε η διάσταση της προστασίας από πτώσεις και της αύξησης κατά συνέπεια του επιπέδου αυτονομίας και του χρόνου παραμονής των ηλικιωμένων στο σπίτι τους. Ασφαλής είναι και ο άνθρωπος που δε θα κληθεί, με τα πιθανά κινητικά του προβλήματα ή τη δυσκαμψία του, να σφουγγαρίζει δάπεδα από διαρροές ή να καθαρίζει τη μούχλα στους τοίχους –πέραν από τις όποιες επιπτώσεις έχουν αυτά και στην υγεία του. Ασφαλής είναι και ο άνθρωπος που δε νιώθει μόνος. Αυτά είναι προβλήματα που θα μπορούσαν να λυθούν, αν κάποιος επενέβαινε -έστω τοπικά- στις συνθήκες διαβίωσής του, στα προβληματικά σπίτια. Ακριβώς αυτό που οι ηλικιωμένοι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές δεν μπορούσαν να κάνουν γιατί πολύ απλά, δεν «έβγαιναν» οικονομικά ή γιατί οι υπηρεσίες που παρέχονται σήμερα είναι είτε υποστελεχωμένες είτε δε λειτουργούν.
Έτσι δημιουργήθηκαν τα κριτήρια συμμετοχής στο πρόγραμμα. Θα στοχεύαμε σε άτομα άνω των 65 ετών, ανεξαρτήτως φύλου, που θα διέμεναν στο ίδιο ιδιόκτητο ή ενοικιαζόμενο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα ήταν άνθρωποι μοναχικοί - κατά προτεραιότητα - ή άνθρωποι που το άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον θα αδυνατούσε να υποστηρίξει. Άνθρωποι χαμηλού εισοδήματος που δε θα μπορούσαν να προβούν οι ίδιοι σε αλλαγές που θα βελτίωναν αυτό που παραπάνω ορίσαμε ως ασφάλεια στο σπίτι τους.

 

Συνέργειες για τον εντοπισμό αναγκών
Ήρθαμε σε επικοινωνία με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», συνεργαστήκαμε με τους κοινωνικούς λειτουργούς Δήμων, με τις ενορίες της Εκκλησίας και άλλους φορείς όπως η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών και η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ». Πραγματοποιήσαμε 85 κατ’ οίκον επισκέψεις εκ των οποίων αξιολογήθηκαν και εντάχθηκαν τελικά στο πρόγραμμα, με βάση τα κριτήρια που προαναφέραμε, 50 νοικοκυριά. Επρόκειτο για κατοίκους των Δήμων Κορυδαλλού, Μοσχάτου-Ταύρου, Μαρκόπουλου, Αγ. Δημητρίου, Αθηναίων, Περάματος, Μεγαρέων, Νίκαιας-Α.Ι Ρέντη, Αχαρνών. Στην πλειοψηφία τους εξυπηρετήθηκαν γυναίκες, άνω των 65 ετών και με χαμηλή σύνταξη (η μέση τιμή του εισοδήματός τους ήταν 460 ευρώ, ενώ υπήρξαν και άνθρωποι που ήταν άποροι).

 

Τι αλλάξαμε;
• Προσφέραμε βοηθήματα για το καθημερινό ντύσιμο και την προσωπική υγιεινή
• Προσφέραμε βοηθήματα για αυτονομία στην κουζίνα και στην παρασκευή φαγητού
• Παρείχαμε διευκόλυνση για άλλες ασχολίες, όπως για παράδειγμα το διάβασμα και η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου
• Παρείχαμε βασικά είδη για την καλύτερη ποιότητα ζωής και τις συνθήκες υγιεινής όπως η αντιμετώπιση της υγρασίας, η θέρμανση κατά την διάρκεια της νύχτας, η υπενθύμιση λήψης φαρμάκων.
• Αλλάξαμε κυρίως στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαστήκαμε την αίσθηση ότι είναι μόνοι.

 

Χρηματοδότηση
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τον Μάρτιο του 2015 έως τον Απρίλιο του 2016 σε δύο φάσεις, με τη χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ. Η PRAKSIS έχει πλέον στο ενεργητικό της την πολύτιμη αυτή εμπειρία. Μέσα στο σχεδιασμό της οργάνωσης υπάρχει η σκέψη για τη συνέχισή του και έτσι αναζητάμε χρηματοδότηση. Είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι συνέργειες που δημιουργήθηκαν. Παράλληλα υπάρχουν σχέδια για επέκταση των υπηρεσιών αλλά και του εύρους των ανθρώπων που ωφελούνται καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη.

 

ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ final

Οι αρχές μας

  • Η δωρεάν παροχή κοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών στους τομείς της θεραπείας, της πρόληψης, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής υποδομής για όλους τους συνανθρώπους μας.
  • Η προώθηση της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού.
  • Η μαρτυρία και η κατά περίπτωση καταγγελία της κατάστασης των κοινωνικών ομάδων σε κίνδυνο.

Διαφάνεια

Σεβόμενοι τις αρχές της λογοδοσίας και της διαφάνειας, δημοσιεύουμε την τελευταία διετή αναφορά δράσης μας.

Ετήσια Αναφορά Δράσης

Επικοινωνία

  • Στουρνάρη 57, 10432, Αθήνα (Κεντρικά Γραφεία)
  • Τ 210 520 5200, F 210 520 5201

Κατεβάστε την εφαρμογή PRAKSIS για iPhone & Android

apple storegoogle play