ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΝΤΡΕΑ

Στα τέλη Μαϊου του 2008, 123 άτομα μεταφέρθηκαν από τη Λέρο και τη Ρόδο, στις εγκαταστάσεις της 5ης Κατασκήνωσης Αγ. Ανδρέα (πρώην δημοσιογραφικό χωριό). Τα άτομα, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονταν από το Αφγανιστάν, είχαν στο σύνολό τους δηλώσει στις κατά τόπους αστυνομικές αρχές ότι ήταν ανήλικοι. Η PRAKSIS ανταποκρίθηκε άμεσα, αναλαμβάνοντας την παραλαβή και μεταφορά των ατόμων από το Λιμάνι του Πειραιά στον Αγ. Ανδρέα, την προετοιμασία του χώρου των κατασκηνώσεων, καθώς και την στελέχωσή του με εξειδικευμένους εθελοντές και στελέχη της οργάνωσης. Στόχος της PRAKSIS ήταν η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων που μεταφέρθηκαν, η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, οι αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης καθώς επίσης και η ενημέρωση όλων των ατόμων για τις νομικές διαδικασίες που τους αφορούν.

Από την πρώτη στιγμή, υπήρξε αναίρεση από πολλά άτομα ότι είναι ανήλικοι, ενώ ταυτόχρονα δήλωσαν πως τους είχε δοθεί τέτοια κατεύθυνση από ομοεθνείς τους προκειμένου να έχουν «καλύτερη αντιμετώπιση». Από τους 86 που έδωσαν το κοινωνικό ιστορικό την πρώτη μέρα διαμονής τους, 22 μόνο δήλωναν ανήλικοι και 53 δήλωσαν την επιθυμία να κάνουν αίτηση για άσυλο στην Ελλάδα. Οι υπόλοιποι έβλεπαν την Ελλάδα σαν ένα ακόμη σταθμό για την πορεία τους προς τη Δύση.

Όλα τα άτομα εξετάστηκαν από κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ και εθελοντές γιατρούς της PRAKSIS, μίλησαν με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν από εθελοντές δικηγόρους για τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου.

Οι αρχές μας

  • Η δωρεάν παροχή κοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών στους τομείς της θεραπείας, της πρόληψης, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής υποδομής για όλους τους συνανθρώπους μας.
  • Η προώθηση της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού.
  • Η μαρτυρία και η κατά περίπτωση καταγγελία της κατάστασης των κοινωνικών ομάδων σε κίνδυνο.

Διαφάνεια

Σεβόμενοι τις αρχές της λογοδοσίας και της διαφάνειας, δημοσιεύουμε την τελευταία διετή αναφορά δράσης μας.

Ετήσια Αναφορά Δράσης

Επικοινωνία

  • Στουρνάρη 57, 10432, Αθήνα (Κεντρικά Γραφεία)
  • Τ 210 520 5200, F 210 520 5201

Κατεβάστε την εφαρμογή PRAKSIS για iPhone & Android

apple storegoogle play