ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ολοκλήρωση του προγράμματος "Ανάπτυξη και Δημοκρατία"
Με την ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στις 31 Μαρτίου 2015, έκλεισε το έργο "Ανάπτυξη και Δημοκρατία" που ανέλαβε ενόψει του εξαμήνου της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. να υλοποιήσει η Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη. H PRAKSIS, ως μέλος της Ελληνικής Πλατφόρμας, είχε αναλάβει μέρος του προγράμματος και πιο συγκεκριμένα, τη συνδιοργάνωση ημερίδας κατά το εξάμηνο της Προεδρίας και την εκτύπωση μερικών καλών πρακτικών συνεργασίας κράτους και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Η διεθνής συνάντηση με θέμα «Συνέργειες κράτους και κοινωνίας των πολιτών σε θέματα διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας» διεξήχθη στο Ζάππειο Μέγαρο, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. στις 13 Ιουνίου. Είχε 3 άξονες: α) τη θεσμική συνεργασία μεταξύ των κρατικών αρχών και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, β) το αναπτυξιακό πλαίσιο μετά το 2015 και την αναφορά καλών πρακτικών συνεργασίας κράτους και ΜΚΟ και 2 εργαστήρια με κεντρική θεματική τη διαχείριση κρίσεων. Παρουσιάστηκαν παραδείγματα δράσεων όπως της FAIR TRADE HELLAS, των ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ και το παράδειγμα δράσης ενός ελληνικού κρατικού οργανισμού και ΜΚΟ για την αντιμετώπιση της επιδημίας HIV σε ενδοφλέβιους χρήστες (έλληνες και μετανάστες) στο κέντρο της Αθήνας. Κατά τα εργαστήρια ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που αναφέρθηκαν ήταν οι παρεμβάσεις για ζητήματα υγείας και δικαιωμάτων γενικά στην Κριμαία, μετά την επέμβαση της Ρωσίας.

Η μελέτη των καλών πρακτικών συνεργασίας του κράτους και της κοινωνίας των πολιτών μας δείχνει ότι:
Είναι αναγκαία η συνεχής διάδραση με στόχο την πραγματική εμπλοκή σε όλα τα επίπεδα. Η συνεργασία δεν είναι σλόγκαν, είναι προϊόν μιας διαδικασίας που δοκιμάζεται διαρκώς.
Η γνώση των στόχων των δύο πλευρών (και του κράτους και της κοινωνίας των πολιτών) για τις αναπτυξιακές παρεμβάσεις είναι σημαντική αν θέλουμε να μιλάμε για διαφάνεια, μη συγκρουόμενα συμφέροντα και αποφυγή εκπλήξεων κατά τη διάρκεια της συνεργασίας.
Υπάρχει ανάγκη ενός σαφούς νομοθετικού πλαισίου που θα βοηθά τη λειτουργία των ΜΚΟ, θα προάγει την εργασία των εθελοντών, θα αναδεικνύει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία τόσο του κρατικού μηχανισμού που χαράσσει τις πολιτικές και διανέμει τα κονδύλια όσο και της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών που παρεμβαίνει και διαχειρίζεται τα κονδύλια. Αν το κράτος επιθυμεί να βγάλει από πάνω του την καχυποψία του κόσμου για τον τρόπο με τον οποίο έχει διαχειριστεί κατά το παρελθόν τους πόρους οφείλει να προφυλάσσει αλλά και να εποπτεύει τις ΜΚΟ γιατί για τυχόν ατασθαλίες που έχουν γίνει χρειάστηκε η εμπλοκή και των δύο πλευρών: κάποιες «κακές» ΜΚΟ που ξόδεψαν με λάθος τρόπο δημόσιο ή ευρωπαϊκό χρήμα και ένα κρατικός μηχανισμός που τουλάχιστον το επέτρεψε (αν δεν το προκάλεσε).

Η PRAKSIS θα ήθελε να ευχαριστήσει την Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη που την εμπιστεύθηκε σε αυτό το project και να επιβεβαιώσει με αυτή την ευκαιρία την ουσιαστική εμπλοκή της στις διεργασίες και τους σχεδιασμούς της επόμενης πενταετίας, στο μέγεθος και την αντιστοιχία των δράσεων που της αρμόζουν.

DSC 0323 low  DSC 0345 low

IMG 20150331 104024 IMG 20150331 143253

Οι αρχές μας

  • Η δωρεάν παροχή κοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών στους τομείς της θεραπείας, της πρόληψης, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής υποδομής για όλους τους συνανθρώπους μας.
  • Η προώθηση της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού.
  • Η μαρτυρία και η κατά περίπτωση καταγγελία της κατάστασης των κοινωνικών ομάδων σε κίνδυνο.

Διαφάνεια

Σεβόμενοι τις αρχές της λογοδοσίας και της διαφάνειας, δημοσιεύουμε την τελευταία διετή αναφορά δράσης μας.

Ετήσια Αναφορά Δράσης

Επικοινωνία

  • Στουρνάρη 57, 10432, Αθήνα (Κεντρικά Γραφεία)
  • Τ 210 520 5200, F 210 520 5201

Κατεβάστε την εφαρμογή PRAKSIS για iPhone & Android

apple storegoogle play