ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

HUMANITARIAN SUPPORT FOR UNACCOMPANIED CHILDREN AT RISK AND VULNERABLE FAMILIES IN LESVOS , SAMOS, CHIOS

Η ΜΚΟ PRAKSIS, με τη χρηματοδότηση και σε στενή συνεργασία με την οργάνωση SAVE THE CHILDREN INTERNATIONAL, από τον Οκτώβριο 2015, βρίσκεται στην Λέσβο και αναπτύσσει δράσεις με σκοπό την υποστήριξη και προστασία ανηλίκων που εισέρχονται στο νησί μέσω των μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων.
-Δράση δημιουργικής απασχόλησης_ CFS (Child Friendly Spaces), στη Λέσβο και Χίο
-Transit Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (δυναμικότητας 20 θέσεων το κάθε ένα) ΛΕΣΒΟ-ΣΑΜΟ
-Δράση δημιουργικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ασυνόδευτους ανηλίκους που βρίσκονται σε καθεστώς περιορισμού της ελευθερίας, στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Λέσβου.

 

TRANSIT ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩ

Με τη χρηματοδότηση και σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία από τον Νοέμβριο 2015, λειτουργεί στο νησί της Κω Transit Κέντρο Φιλοξενίας για Ασυνόδευτους Ανηλίκους.
-Δυναμικότητα φιλοξενίας:32 θέσεις
-Υπάρχει πρόβλεψη για φιλοξενία αγοριών και κοριτσιών.
Η International Catholic Migration Commission υποστηρίζει το πρόγραμμα με τη χρηματοδότηση δύο επιπλέον στελεχών στη δομή φιλοξενίας.

 

ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟ ΛΕΣΒΟΥ

Τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν την 26η Απριλίου 2016 μεταξύ των ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονταν υπό διοικητική κράτηση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο, ανέδειξαν τις σοβαρές επιπτώσεις που η, έστω και προστατευτική, κράτηση ανηλίκων επιφέρει τόσο για τη σωματική τους ακεραιότητα όσο και για τη ψυχική τους υγεία. Δεδομένου ότι οι Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων ανά την Ελλάδα λειτουργούν στο μέγιστο της χωρητικότητας τους και με πάνω από 900 ασυνόδευτα παιδιά να βρίσκονται σε λίστα αναμονής για τοποθέτηση σε κατάλληλες Δομές στη χώρα μας, η PRAKSIS αναζήτησε εναλλακτικά μέτρα φιλοξενίας για τους ασυνόδευτους ανηλίκους που πλήγηκαν από τα επεισόδια στη Μόρια.

Η έκτακτη λύση η οποία τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή με πρωτοβουλία της PRAKSIS, σε συνεργασία με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και τη Save the Children, υπό τη στήριξη του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Δ/νσης Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, την συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), καθώς και την συμβολή του εισαγγελέα ανηλίκων, είναι ο «Καταυλισμός Έκτακτης Μεταβατικής Φιλοξενίας και Φροντίδας Ασυνόδευτων Ανηλίκων» στο χωριό Μανταμάδο της Λέσβου. Στόχος της επείγουσας αυτής παρέμβασης είναι η μετακίνηση των ασυνόδευτων παιδιών από συνθήκες κράτησης και η προσωρινή (μεταβατική) στέγαση και φροντίδα τους σε χώρο ανοιχτής φιλοξενίας, κατάλληλο από άποψη ασφάλειας και ο οποίος να ανταποκρίνεται στην ιδιαίτερη ευαλωτότητά τους.

Ειδικότερα, από τις 6 Μαΐου, οι τρεις Οργανώσεις έχουν μεταφέρει από τη Μόρια και φιλοξενούν, υπό την ευθύνη της PRAKSIS, στον Καταυλισμό 80 ασυνόδευτους ανήλικους, από 14 ως 17 ετών, οι οποίοι έφτασαν στη Λέσβο έπειτα από ένα επικίνδυνο ταξίδι από χώρες όπως το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία, αναζητώντας ένα ασφαλές και καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη. Οι εν λόγω ασυνόδευτοι ανήλικοι είναι εκείνοι που είχαν παραμείνει το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα υπό διοικητική κράτηση στο ΚΕΠΥ της Μόριας (30-40 ημέρες).

Τα παιδιά έχουν βρει στον Καταυλισμό ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον, οπού συμβιώνουν αρμονικά υπό την εξειδικευμένη φροντίδα της PRAKSIS, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της Save the Children. Οι υπηρεσίες που παρέχονται, σε 24ωρη, καθημερινή βάση, περιλαμβάνουν την κάλυψη των βασικών τους αναγκών, ιατροφαρμακευτική φροντίδα, νομική, ψυχοκοινωνική και ψυχολογική στήριξη, δημιουργική απασχόληση και εκπαιδευτικές δραστηριότητες – σε εξατομικευμένο και ομαδικό επίπεδο.

Οι ανήλικοι προβλέπεται να φιλοξενηθούν στον Καταυλισμό για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μέχρι τη μετάβαση τους είτε σε ήδη υπάρχουσες ή/και νέες δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων μονιμότερου χαρακτήρα που δημιουργούνται ανά την Ελλάδα, όπου και θα δρομολογηθούν τα επόμενα τους βήματα π.χ. για οικογενειακή επανένωση, άσυλο και προστασία στην Ελλάδα, ή μετεγκατάσταση σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

 

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ PRAKSIS ΣΤΟΝ ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΡΟΩΝ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ

Από τις 19 Αυγούστου 2015 , η PRAKSIS στηρίζει εθελοντικά το νέο εγχείρημα της δημιουργίας ανοιχτού καταυλισμού υποδοχής προσφυγικών ροών στην περιοχή του Ελαιώνα. Με στόχο την υποστήριξη των παιδιών, η PRAKSIS βρίσκεται σε καθημερινή πενθήμερη βάση με εθελοντές για την δημιουργική απασχόληση των παιδιών που βρίσκονται στον χώρο.

Οι αρχές μας

  • Η δωρεάν παροχή κοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών στους τομείς της θεραπείας, της πρόληψης, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής υποδομής για όλους τους συνανθρώπους μας.
  • Η προώθηση της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού.
  • Η μαρτυρία και η κατά περίπτωση καταγγελία της κατάστασης των κοινωνικών ομάδων σε κίνδυνο.

Διαφάνεια

Σεβόμενοι τις αρχές της λογοδοσίας και της διαφάνειας, δημοσιεύουμε την τελευταία διετή αναφορά δράσης μας.

Ετήσια Αναφορά Δράσης

Επικοινωνία

  • Στουρνάρη 57, 10432, Αθήνα (Κεντρικά Γραφεία)
  • Τ 210 520 5200, F 210 520 5201

Κατεβάστε την εφαρμογή PRAKSIS για iPhone & Android

apple storegoogle play