Τα προγράμματά μας

Ολοκληρωμένα προγράμματα & συνεργασίες

Η PRAKSIS είναι μία ανεξάρτητη ανθρωπιστική οργάνωση, μη κερδοσκοπικό σωματείο, που έχει ως κύριο στόχο τη δημιουργία, εφαρμογή και υλοποίηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης. Οι ωφελούμενοι συνάνθρωποί μας από τη δράση της PRAKSIS είναι Έλληνες άποροι, άστεγοι, ανασφάλιστοι,  οικονομικοί μετανάστες, αιτούντες άσυλο / πρόσφυγες, ασυνόδευτα παιδιά, θύματα διεθνικής σωματεμπορίας (trafficking), εκδιδόμενες,  παιδιά του δρόμου, χρήστες ναρκωτικών ουσιών, roma, οροθετικοί (HIV/AIDS)/ PLWA, πάσχοντες σε ηπατίτιδα Β, C, msm (men having sex with men), κρατούμενοι, αποφυλακισμένοι, Ελληνικές οικογένειες που πλήττονται από την οικονομική κρίση εξαιτίας της σύγχρονης οικονομικής πραγματικότητας και γενικότερα κάθε συνάνθρωπός μας που βιώνει κοινωνικό ή/ και οικονομικό αποκλεισμό και αποκλείεται από βασικά αγαθά.

Κύριος στόχος μας των προγραμμάτων και της δράσης μας, είναι η καταπολέμηση του κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και η υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους.

Αντικείμενο της PRAKSIS αποτελούν ο σχεδιασμός, η εφαρμογή και η υλοποίηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής δράσης.

Ειδικότερα, η οργάνωση στοχεύει: στη δωρεάν παροχή κοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών, στους τομείς της θεραπείας, της πρόληψης, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής υποδομής κ.λπ., στην προώθηση της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού, στην ανάπτυξη προγραμμάτων καταπολέμησης του κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού ευπαθών πληθυσμιακών ατόμων και ομάδων, στη συνεργασία με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Περιφερειών, στη δημιουργία δικτύων για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ομάδων στόχου και την επίτευξη των σκοπών του σωματείου, στη συνεργασία με άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, με σκοπό την ανάπτυξη διαλόγου με την Ελληνική κοινωνία, καθώς και με επίσημους κρατικούς φορείς.

Οι βασικές υπηρεσίες που παρέχονται στην PRAKSIS βάσει συγκεκριμένων προγραμμάτων είναι:

 • άμεση και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
 • βασικές υπηρεσίες υγιεινής (ντους, κιτ υγιεινής, ρούχα κλπ.)
 • ψυχολογική υποστήριξη
 • κοινωνική υποστήριξη
 • εργασιακή συμβουλευτική και προώθηση στην εργασία
 • νομική συμβουλευτική
 • οικονομική ενίσχυση σε συγκεκριμένα προγράμματα
 • συνοδευτικές υποστηρικτικές υπηρεσίες
 • στέγαση

Η PRAKSIS, δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στην Αττική, στην Κεντρική Μακεδονία, στο νησί της Λέσβου και στην περιοχή της Πάτρας. Ταυτόχρονα, με Ιατρικές Κινητές Μονάδες ταξιδεύουμε στα νησιά Βορείου Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα, καθώς και στη Βόρειο Ελλάδα, Θεσσαλονίκη μέχρι Προμαχώνα κα πάντα ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν.

21
Δεκέμβριος
2015

ΟΙ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ PRAKSIS ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΙΣΟΔΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Έκτακτες παρεμβάσεις της PRAKSIS για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα.

Η PRAKSIS βρίσκεται από την πρώτη στιγμή, σε 24ωρη βάση κοντά στους πρόσφυγες, παρέχοντας επισιτιστική βοήθεια και ιατρική φροντίδα στους μετακινούμενους πληθυσμούς. 

Με εθελοντές και στελέχη, βρισκόμαστε στην Ειδομένη, την Αθήνα και στα νησιά της Χίου, Σάμου, Λέσβου, Λέρου και Κω όπου ήδη ομάδες της PRAKSIS δραστηριοποιούνται προκειμένου όχι μόνο να περιθάλπουμε/ επισιτίζουμε και να στεγάζουμε προσωρινά αλλά και να προστατεύουμε όλους αυτούς τους πληθυσμούς που βρίσκονται σε κίνδυνο και για να υπάρχει μια μαρτυρία διασφάλισης των βασικών και απαράγραπτων δικαιωμάτων των ανθρώπων αυτών. 

20
Απρίλιος
2016

PRAKSIS ACCESS

Μοιράσου το μήνυμα: Πρόσβαση σε προσιτά φάρμακα

PRAKSIS ACCESS

Η PRAKSIS είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για Υπεύθυνη Έρευνα & Ανάπτυξη (Ε&Α) και Προσιτά Φάρμακα και έχει συνυπογράψει την Κοινή Διακήρυξή της. Σαν αποτέλεσμα της συνεργασίας μας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και σε απόκριση των αναγκών που καταγράφουμε καθημερινά στις λειτουργίες παροχής ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών μας σχεδιάσαμε το PRAKSIS ACCESS. Στόχος μας να πληροφορήσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να ανοίξουμε διάλογο σχετικά με τα προβλήματα πρόσβασης στα φάρμακα στην Ελλάδα, τα οποία επηρεάζουν τόσο τις ευπαθείς ομάδες όσο και τον ευρύ πληθυσμό.

Συνδιαμορφωτές και πρώτοι σύμμαχοι του PRAKSIS ACCESS στην Ελλάδα είναι:

οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, που από το 1999 μέσω της διεθνούς εκστρατείας τους MSF ACCESS CAMPAIGN στηρίζουν κάθε προσπάθεια για να σταματήσει το φάρμακο να είναι πολυτέλεια,

οι Γιατροί του Κόσμου

η ΕΚΠΟΙΖΩ

30
Οκτώβριος
2015

MOBILE MEDICAL UNITS

Από τον Ιανουάριο του 2015, πάνω από 500,000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο θάλασσα. Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης αυτής της πρωτοφανούς κλίμακας προσφυγικής κρίσης, η ΜΚΟ PRAKSIS με την χρηματοδότηση της οργάνωσης INTERNATIONAL MEDICAL CORPS, από τον Οκτώβριο 2015, υλοποιεί το πρόγραμμα με διακριτικό τίτλο MEDICAL MOBILE UNITS (ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ).

29
Οκτώβριος
2015

PROTECTION ASSISTANCE FOR CHILDREN ON THE MOVE IN LESVOS

Από τον Ιανουάριο του 2015, πάνω από 500,000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο θάλασσα, εκ των οποίων το 23% είναι παιδιά. Παιδιά που βρίσκονται εκτεθειμένα σε μια σειρά κινδύνων, εκμετάλλευση, βία και παραμέληση, βιώνοντας τραυματικές καταστάσεις. Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης αυτής της πρωτοφανούς κλίμακας προσφυγικής κρίσης, η ΜΚΟ PRAKSIS και η Οργάνωση Save the Children International ξεκίνησαν μια νέα συνεργασία που εστιάζει στην προστασία ευάλωτων ανηλίκων, στην προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, και στην παροχή υπηρεσιών για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών παιδιών σε κίνηση.

01
Οκτώβριος
2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ACTION/2015 - ΣΤΟΧΟΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2015-2030

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ACTION/2015 - ΣΤΟΧΟΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2015-2030

Το ACTION/2015 έχει στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα για τους στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης και να δώσει το έναυσμα για ενεργό δράση. Σε όλο τον κόσμο έχουν οργανωθεί καμπάνιες και εκδηλώσεις επικεντρωμένες στους νέους στόχους του 2015-2030.

 

02
Απρίλιος
2018

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ FutbolNet

flyer

Η PRAKSIS με ιδιαίτερη χαρά σας παρουσιάζει το πρόγραμμα FutbolNet του Ιδρύματος του Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Μπαρτσελόνα https://foundation.fcbarcelona.com με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Ο στόχος του προγράμματος FutbolNet είναι να παράσχει στήριξη στα παιδιά και τους νέους προάγοντας τη συνοχή και την κοινωνική ένταξη. Η μεθοδολογία FutbolNet χρησιμοποιεί τη φυσική δραστηριότητα και τον αθλητισμό ως παράγοντες αλλαγής. Το FutbolNet προωθεί τις αξίες του Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Μπαρτσελόνα – την προσπάθεια, τον σεβασμό, την ομαδική εργασία, τη σεμνότητα και τη φιλοδοξία – μέσω του διαλόγου και του παιχνιδιού. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν δωρεάν, αγόρια και κορίτσια από 10 έως 16 χρονών. Το πρόγραμμα FutbolNet του Ιδρύματος της Barça υλοποιείται από την PRAKSIS, από τον Ιανουάριο του 2018, σε σχολεία του Δήμου Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Πεντέλης.

13
Μάρτιος
2019

G.A.IN. - GUARDIANSHIP ADVANCED INSTRUMENTS FOR CHILD PROTECTION IN EUROPE

Στόχος του Έργου G.A.IN. είναι η διερεύνηση των συστημάτων Επιτροπείας στην Ελλάδα, το Βέλγιο, την Ουγγαρία και την Ιταλία, για την καλύτερη υποστήριξη των Επιτρόπων και των λοιπών επαγγελματιών που εργάζονται με ασυνόδευτους και χωρισμένους από την οικογένειά τους ανηλίκους.

 

03
Απρίλιος
2019

AMiD- ACCESS TO SERVICES FOR MIGRANTS WITH DISABILITIES

 Το πρόγραμμα στοχεύει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της υποδοχής, ταυτοποίησης και αξιολόγησης  των αναγκών των μεταναστών και αιτούντων άσυλο /προσφύγων με αναπηρίες και στην προώθηση της ένταξής τους στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

 

19
Μάρτιος
2019

A EUROPEAN SAFER INJECTING DRUG USE EDUCATION RESEARCH - EUROSIDER

 Το πρόγραμμα EUROSIDER αποτελεί μια ερευνητική παρέμβαση μείωσης της βλάβης, που απευθύνεται σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ) και έχει ως στόχο τη μείωση των πρακτικών υψηλού ρίσκου για μετάδοση κυρίως του HIV και HCV στη συγκεκριμένη ομάδα. Η παρέμβαση υλοποιήθηκε μέσω του εκπαιδευτικού εργαλείου παρατήρησης ενέσιμης χρήσης: ITSESI (Individually-Tailored Support and Education for Safer Injection).

 

Οι αρχές μας

 • Η δωρεάν παροχή κοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών στους τομείς της θεραπείας, της πρόληψης, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής υποδομής για όλους τους συνανθρώπους μας.
 • Η προώθηση της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού.
 • Η μαρτυρία και η κατά περίπτωση καταγγελία της κατάστασης των κοινωνικών ομάδων σε κίνδυνο.

Διαφάνεια

Σεβόμενοι τις αρχές της λογοδοσίας και της διαφάνειας, δημοσιεύουμε την τελευταία διετή αναφορά δράσης μας.

Ετήσια Αναφορά Δράσης

Επικοινωνία

 • Στουρνάρη 57, 10432, Αθήνα (Κεντρικά Γραφεία)
 • Τ 210 520 5200, F 210 520 5201

Κατεβάστε την εφαρμογή PRAKSIS για iPhone & Android

apple storegoogle play