ΚΡΑΜΑ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΗΜΕΙΟ

ΚΡΑΜΑ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΗΜΕΙΟ

Την Τετάρτη 1 Απριλίου ο μήνας καλώς όρισε με την παράσταση Under-κρυμμένες φωνές που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Σημείο. Το κοινό αποτελούνταν από δημοσιογράφους, ηθοποιούς ακτιβιστές από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και μέλη της Μ.Κ.Ο PRAKSIS. Ήταν μια συνάντηση τέχνης σε συνδυασμό με την ανθρωπιστική σκοπιά, που το ένα είναι απόρροια του άλλου.

Όσον αφορά στην παράσταση, δε χρειάζονταν πολλά σκηνικά και κοστούμια για να μπορέσουν να μεταδώσουν στο ακροατήριο το δράμα των προσφύγων που εγκαταλείπουν τρομοκρατημένοι και φοβισμένοι την εμπόλεμη πατρίδα τους, για να αντιμετωπίσουν το άγνωστο που τους περιμένει. Ερχόμενοι στην Ελλάδα, θα ψάξουν οπουδήποτε για δουλειά και ένα μέρος να κοιμηθούν, δύο απλά πράγματα που για κάποιους δεν είναι καθόλου αυτονόητα. Θα ζητήσουν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και θα βρουν ένα σωρό εμπόδια λόγω της αδυναμίας της ελληνικής κοινωνίας να τα ξεπεράσει. Άλλοτε πετυχημένοι διάλογοι, άλλοτε μονόλογοι έκαναν σε κάθε περίπτωση σαφή την περιθωριοποίηση, το ρατσισμό και την απόδοση του χαρακτηρισμού του εγκληματία στο πρόσωπο του πρόσφυγα. Άξια αναφοράς είναι η εξαιρετική αναπαράσταση του αισθήματος τόσο του απαρατήρητου, όσο και του δακτυλοδεικτούμενου που τους κυριεύουν συνεχώς. Η συγκεκριμένη παράσταση τροφοδοτεί την σκέψη και μας οδηγεί στην αναθεώρηση στερεοτύπων, ευαισθητοποιώντας για το επίμαχο θέμα του ξεριζωμού.

Από μια τέτοιου είδους παράσταση, δε θα μπορούσε να λείπει η εκστρατεία ‘’Words Matter!’’ (οι λέξεις μετράνε!) καθώς η παρέμβασή της τίθεται αναγκαία, εφόσον σε καθημερινή βάση χρησιμοποιούνται οι όροι ‘’λαθραίος’’ και ‘’παράνομος’’. Οι λέξεις μετράνε λοιπόν, αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει η εκστρατεία, κάνοντας τον δημοσιογράφο, τον πολιτικό, τον ηθοποιό, τον γονέα να κατανοήσει τη βαθύτερη έννοια της χρήσης παρόμοιων όρων και να προσπαθήσει να τους βγάλει από το καθημερινό λεξιλόγιό του. Ακόμη, η σημασία είναι μεγάλη αν λάβει κανείς υπ όψιν του ότι οι ανάλογοι χαρακτηρισμοί προκαλούν και ανάλογες συμπεριφορές προς αυτούς τους ανθρώπους. Άραγε τι συμπεριφορά αναμένεται να έχει μια ελληνίδα ή ένας έλληνας απέναντι σε κάποιον που αποκαλεί λαθραίο;

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η συγκέντρωση δημοσιογράφων προκειμένου να κατανοήσουν την επιρροή που ασκούν με την ορολογία που χρησιμοποιούν γύρω από το φλέγον ζήτημα της αναγκαστικής μετακίνησης ανθρώπων από εμπόλεμες ζώνες ή από καταστάσεις ακραίας φτώχειας στην Ευρώπη.

Πράγματι, μετά το τέλος της παράστασης, ακολούθησε συζήτηση, που συντόνισε εκ μέρους της PRAKSIS η Μαριανέλλα Κλώκα, με παρουσία του δικηγόρου της PRAKSIS, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, σε ένα ακροατήριο εξήντα περίπου ατόμων. Η συζήτηση ξεκίνησε με την νομική υπόσταση της ορολογίας από το δικηγόρο επεξηγώντας τον όρο παράνομος σε αντιπαράθεση με τον όρο παράτυπος, καθώς η μη ύπαρξη σε ισχύ νομιμοποιητικών εγγράφων δεν συνιστά ποινικό αδίκημα εις βάρος ατόμου, περιουσίας ή εθνικής ασφάλειας. Αναφορά έγινε επίσης και στον όρο λάθρος, ο οποίος εξαρχής δε στέκει γιατί χαρακτηρίζει την ανθρώπινη ύπαρξη και υπονομεύει την αξία της στο έπακρο. Ακολούθησε μια ιστορική αναδρομή σχετικά με το φαινόμενο όξυνσης του ρατσισμού στην ελληνική κοινωνία (με συγκριμένες αναφορές στη δεκαετία του 1990) και έπειτα η παράθεση ορισμένων παραδειγμάτων της χρήσης ’’ λαθρομετανάστης ‘’και ‘’παράνομος’’ σε έντυπα και δελτία ειδήσεων εντός του περασμένου Μαρτίου. Τα σχόλια αυτά αποτέλεσαν την αντίδραση μερίδας των ΜΜΕ στην ανακοίνωση της σημερινής κυβέρνησης σχετικά με το κλείσιμο των κέντρων κράτησης παράτυπων μεταναστών και την παραχώρηση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών.

Τέτοιου είδους συναντήσεις αποτελούν έναυσμα για την κατανόηση της παραποιημένης πραγματικότητας από τα ΜΜΕ, δημιουργούν έδαφος για περαιτέρω ενασχόληση με το μεταναστευτικό ζήτημα αλλά και προτρέπουν τον καθημερινό άνθρωπο να γίνει μέρος ενός εποικοδομητικού διαλόγου. Δυνατότητα αντίδρασης και επιρροής προς την ορθή χρήση της ορολογίας έχουμε όλοι και όλες μας: στο γραφείο που δουλεύουμε, σε οικογενειακά τραπέζια, σε καφέ με φίλους. Οι λέξεις μετράνε και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά μας. Ας είμαστε πιο προσεκτικοί στη χρήση τους.

Η PRAKSIS θα ήθελε να ευχαριστήσει το θέατρο Σημείο και τους συντελεστές της παράστασης UNDER – Κρυμμένες φωνές για την όμορφη βραδιά και την αφιέρωση της τελευταίας τους παράστασης στην οργάνωση.

11131990 10205262179047103 1293642535 n 11099793 10205262179207107 2082393273 n

Οι αρχές μας

  • Η δωρεάν παροχή κοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών στους τομείς της θεραπείας, της πρόληψης, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής υποδομής για όλους τους συνανθρώπους μας.
  • Η προώθηση της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού.
  • Η μαρτυρία και η κατά περίπτωση καταγγελία της κατάστασης των κοινωνικών ομάδων σε κίνδυνο.

Διαφάνεια

Σεβόμενοι τις αρχές της λογοδοσίας και της διαφάνειας, δημοσιεύουμε την τελευταία διετή αναφορά δράσης μας.

Ετήσια Αναφορά Δράσης

Επικοινωνία

  • Στουρνάρη 57, 10432, Αθήνα (Κεντρικά Γραφεία)
  • Τ 210 520 5200, F 210 520 5201

Κατεβάστε την εφαρμογή PRAKSIS για iPhone & Android

apple storegoogle play