H PRAKSIS στην 1η ημερίδα του προγράμματος NIEM της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ (20/6/2017)

Σχετικά με τις προηγούμενες τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων και των Υπουργείων για ζητήματα υποδοχής και ένταξης:


Α) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Παρά τα κενά και την έλλειψη προετοιμασίας του συστήματος υποδοχής στα σχολεία, κρίνουμε ως ικανοποιητική και σίγουρα στη σωστή κατεύθυνση την προσπάθεια του Υπουργείου να ενταχθούν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία. Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς - σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Παιδιού και ένα δίκτυο 15 ΜΚΟ στο οποίο συμμετέχουμε – επιχειρήσαμε να συγκεντρώσουμε στοιχεία από όλες τις δομές της οργάνωσης όπου στεγάζονται ασυνόδευτα παιδιά, με στόχο να αποτυπωθεί σε ειδικά σχεδιασμένο ερωτηματολόγιο το τοπίο ως προς α) τα προβλήματα, β) τις καλές πρακτικές και γ) προτάσεις/συστάσεις για τη νέα σχολική χρονιά, με έμφαση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η έκθεση θα είναι διαθέσιμη μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες.


Β) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ: Από το φθινόπωρο του 2015 μέχρι σήμερα παρατηρούμε έλλειψη βούλησης να αναλάβει το συγκεκριμένο Υπουργείο τον συντονισμό που απαιτείται ώστε οι δράσεις που έγιναν και θα γίνουν να είναι μέρος ενός γενικότερου πλάνου, να διευκολυνθούν οι διαδικασίες όπου αυτό χρειάζεται και να αποφευχθεί η αλληλοκάλυψη. Το γεγονός ότι το Υπουργείο εφάρμοσε την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας από τον Μάρτιο του 2016 και την υπερασπίζεται με δημόσιες δηλώσεις διαρκώς ενώ η οργανωμένη κοινωνία των πολιτών την έχει καταγγείλει δείχνει ότι δεν υπάρχει σύμπνοια ΜΚΟ και κράτους ως προς την πολιτική κατεύθυνση που επιχειρεί η ΕΕ γενικά και η Ελλάδα. Παρόλα αυτά κρίνουμε ότι σε πολλά σημεία στο πεδίο θα μπορούσε να υπάρχει συντονισμός στη δουλειά που γίνεται στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης αλλά και σε γενικότερα ζητήματα ένταξης των προσφύγων και των μεταναστών.


Γ) AMIF: τα αρμόδια Υπουργεία και η διαχειριστική αρχή όφειλαν να σχεδιάσουν μαζί ή έστω να ακούσουν τις οργανώσεις και τους φορείς που σήμερα έχουν δομές που αφορούν μεταναστευτικό και προσφυγικό. Αυτό το κενό στο σχεδιασμό δημιουργεί έλλειψη εμπιστοσύνης και άλλες δυσκολίες στη συνεργασία αλλά και στο μέλλον των υφιστάμενων δομών, οι οποίες δυστυχώς θα φανούν άμεσα.


Δ) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: Η πολύμηνη παραμονή των αιτούντων άσυλο σε καθεστώς γεωγραφικού περιορισμού, οι αρνητικές επιδόσεις αιτημάτων ασύλου, οι επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης οδηγούν στη συσσώρευση απογοήτευσης και θυμού και σε συνδυασμό με τη συσσώρευση κινδύνων και αρνητικών εμπειριών καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού επιβαρύνουν ψυχολογικά τον ψυχισμό. Ως εκ τούτου η αντιμετώπιση περιστατικών ψυχικής υγείας είναι καθημερινότητα για μας και στα σημεία υποδοχής και στους ξενώνες φιλοξενίας. Σε πολύ βαριά περιστατικά ψυχικής υγείας έχει παρατηρηθεί σημαντικό κενό όσον αφορά την ανάγκη νοσηλείας, αλλά και τη μετέπειτα διασύνδεσή τους με κατάλληλες δομές φιλοξενίας. Ζητάμε από τον ΓΓ Ψυχικής Υγείας να συντονίσει τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς με στόχο να καλυφθούν αυτά τα κενά, τα οποία αν και λίγα, επιδρούν με τρόπο αρνητικό στις προσπάθειες ένταξης αλλά κυρίως ως κοινωνία αναδεικνύουν την αδυναμία μας να υποστηρίξουμε τους ψυχικά πάσχοντες, που αιτούνται διεθνή προστασία στη χώρα μας.

 

Ως προς τις δράσεις της οργάνωσης σε σχέση με την ένταξη λειτουργεί για μας το σχήμα μιας προσέγγισης που έχει τους εξής άξονες:


ΣΤΕΓΑΣΗ
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ
ΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ
Αυτοί οι άξονες πλαισιώνονται από εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης (πχ Οι λέξεις μετράνε – για τη λανθασμένη χρήση του όρου λαθρομετανάστης) και μεθοδευμένη άσκηση πίεσης για την αλλαγή σε επίπεδο δικαιωμάτων.

Ενδεικτικά αναφερόμαστε σε μια σειρά προγραμμάτων και δράσεων που έχει υλοποιήσει ή υλοποιεί φυγόκεντρα προς την κοινωνία η οργάνωση για την ένταξη μεταναστών και προσφύγων:

• Πολυοδηγός για μετανάστες και μετανάστριες.
• Ραδιοφωνικές εκπομπές σε συνεργασία με το ραδιοσταθμό ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ.
• Ενδυνάμωση των παιδιών των ξενώνων για την αποφυγή σχολικής διαρροής.
• Baddy system / mentorship: έλληνες και ελληνίδες που γίνονται μέντορες των παιδιών στην προσπάθειά τους να τους μάθουν την ελληνική κοινωνία και να τα βοηθήσουν να ενταχθούν καλύτερα και γρηγορότερα σε αυτήν.
• Μέσα από τα μάτια τους – παιδικό βιβλίο με 12 ιστορίες ασυνόδευτων παιδιών στα ελληνικά.
• Ένα μικρό παιδί / ένα μεγάλο ταξίδι – θεατρικό που έφτιαξαν και έπαιξαν ασυνόδευτα παιδιά των ξενώνων μας.
• Γνωριμία με τις γειτονιές που βρίσκονται οι ξενώνες των ασυνόδευτων παιδιών (ιδιωτικά και δημοτικά σχολεία, δημοτικά συμβούλια, αθλητικοί σύλλογοι, μουσεία, εκπαιδευτικοί χώροι.
• Στενή συνεργασία με τις άλλες οργανώσεις για διαρκή επιτήρηση προβλημάτων.
• Συνεντεύξεις σε ΜΜΕ Αθήνας, Πάτρας, Θεσσαλονίκης και νησιών που βοηθούν το ευρύ κοινό να πληροφορηθεί τα οφέλη της ένταξης.
• Ντοκιμαντέρ με θέμα ασυνόδευτοι ανήλικοι – κέντρο φιλοξενίας στέγη+
• Μεικτές αθλητικές συναντήσεις μεταξύ ασυνόδευτων παιδιών και γηγενούς πληθυσμού.
• Εκθέσεις με έργα των παιδιών που γίνονται στις γειτονιές των ξενώνων.

Οι αρχές μας

  • Η δωρεάν παροχή κοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών στους τομείς της θεραπείας, της πρόληψης, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής υποδομής για όλους τους συνανθρώπους μας.
  • Η προώθηση της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού.
  • Η μαρτυρία και η κατά περίπτωση καταγγελία της κατάστασης των κοινωνικών ομάδων σε κίνδυνο.

Διαφάνεια

Σεβόμενοι τις αρχές της λογοδοσίας και της διαφάνειας, δημοσιεύουμε την τελευταία διετή αναφορά δράσης μας.

Ετήσια Αναφορά Δράσης

Επικοινωνία

  • Στουρνάρη 57, 10432, Αθήνα (Κεντρικά Γραφεία)
  • Τ 210 520 5200, F 210 520 5201

Κατεβάστε την εφαρμογή PRAKSIS για iPhone & Android

apple storegoogle play