Η PRAKSIS στο 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS: βράβευση του Τζανέτου Αντύπα και παρουσίαση προτάσεων για την πρόσβαση στα φάρμακα

H PRAKSIS ήταν παρούσα και φέτος στο 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS. Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS και η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου αποφάσισαν να τιμήσουν φέτος την μνήμη του Τζανέτου Αντύπα, απονέμοντας τιμητική πλακέτα για την σημαντική συνεισφορά του ως πρωτοπόρου στην αντιμετώπιση του HIV/AIDS και των ηπατιτίδων, από την πλευρά της Κοινωνίας Πολιτών. Την πλακέτα παρέλαβε η οικογένειά του.


Στο τραπέζι των Μ.Κ.Ο. παρουσιάστηκαν οι προτάσεις της οργάνωσης για τη βελτίωση της πρόσβασης στο φάρμακο, μέσα από διαθέσιμα εργαλεία καθώς και δράσεις που έτρεξαν το 2017, με κύρια την πρωτοβουλία της PRAKSIS για τη δημιουργία συνεργατικής πλατφόρμας έρευνας και ανάπτυξης φαρμάκου ανοιχτού κώδικα (open source).


Περιγράψαμε την καταγωγή του HIV συνεχούς (διάγνωση, διασύνδεση με το σύστημα υγείας, χορήγησης αγωγής, επίτευξη μη ανιχνεύσιμου ιικού φορτίου) από το μοντέλο Tanahashi του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Με αυτό τον τρόπο υπογραμμίστηκαν οι διαστάσεις της διαθεσιμότητας, προσβασιμότητας και προσιτότητας του φαρμάκου ως καθοριστικών παραγόντων αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων για τον HIV. Πάνω σε αυτό το σχήμα τοποθετούνται δράσεις της Κοινωνίας Πολιτών, ακτιβιστών, ασθενών, κυβερνήσεων αλλά και φαρμακοβιομηχανίας με τις οποίες επιχειρείται η υπέρβαση αυτών των προβλημάτων.


Δράσεις σχετικά με την πρόσβαση σε φάρμακα για τον HIV που παρουσιάσαμε


- Επέκταση πατεντών: Η PRAKSIS μαζί με περισσότερες από 30 οργανώσεις υποστήριξε το αίτημα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάργηση της επέκτασης πατεντών, με αφορμή τις πατέντες που συνεχίζουν να καλύπτουν το φάρμακο Truvada σε αρκετές χώρες της Ευρώπης πέραν των είκοσι χρόνων.


- Θεραπείες: Βολιδοσκοπήσαμε την πληθώρα παλιών και νέων φαρμάκων που έρχονται για τον HIV και τους τρόπους που οι κυβερνήσεις μπορούν να τα εντάξουν με ολιστικό και βιώσιμο τρόπο στην αποζημίωση. Διαπραγματεύσεις σε εθνικό επίπεδο και κοινές διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή περισσότερων κρατών-μελών, αλλά και η υπάρχουσα νομοθεσία στην ΕΕ για κοινή προμήθεια φαρμάκων αποτελούν εργαλεία που σε κάποιο βαθμό ήδη παράγουν αποτελέσματα σε άλλες κατηγορίες φαρμάκων και ίσως είναι καιρός να χρησιμοποιηθούν και για τα φάρμακα του HIV/AIDS.


- Πρόληψη: H χαμηλή πολιτική βούληση και οι εμπορικές στρατηγικές της φαρμακοβιομηχανίας σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές, τόσο των πρωτοτύπων όσο και των γενοσήμων, δημιουργούν ένα μωσαϊκό από γκρίζες ζώνες στην προμήθεια PrEP στην Ευρώπη. Όπως εγκαίρως επεσήμανε η PRAKSIS, η ανάγκη εναρμόνισης σε επίπεδο ΕΕ με τη δημιουργία εθνικών προγραμμάτων χορήγησης δωρεάν PrEP και ο ρόλος των γενοσήμων σε χαμηλές τιμές, πρέπει να γίνουν μέρος των πολιτικών γι’ αυτό το όπλο πρόληψης που διαθέτουμε στη φαρέτρα μας.


Κλείνοντας, παρουσιάσαμε και προσκαλέσαμε το κοινό στην πρωτοβουλία της PRAKSIS με τη συνεργασία της Εταιρείας Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛΛΑΚ) για τη δημιουργία συνεργατικής πλατφόρμας παραγωγής φαρμάκου ανοιχτού κώδικα. «Ο ανοιχτός κώδικας επιταχύνει τη διαδικασία της έρευνας και ανάπτυξης, την κάνει πιο οικονομική - καθώς αποφεύγονται πανομοιότυπες έρευνες - και διασφαλίζει ευρεία πρόσβαση καθώς παρακάμπτονται οι αποκλειστικότητες στην αγορά και στα δεδομένα», όπως επεσήμανε ο Απόστολος Καλογιάννης, από το τμήμα Διεκδίκησης Δικαιωμάτων της PRAKSIS. Αρκετοί ερευνητές έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους και η πλατφόρμα ξεκινά σύντομα με τη δημιουργία ομάδων εργασίας.

Οι αρχές μας

  • Η δωρεάν παροχή κοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών στους τομείς της θεραπείας, της πρόληψης, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής υποδομής για όλους τους συνανθρώπους μας.
  • Η προώθηση της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού.
  • Η μαρτυρία και η κατά περίπτωση καταγγελία της κατάστασης των κοινωνικών ομάδων σε κίνδυνο.

Διαφάνεια

Σεβόμενοι τις αρχές της λογοδοσίας και της διαφάνειας, δημοσιεύουμε την τελευταία διετή αναφορά δράσης μας.

Ετήσια Αναφορά Δράσης

Επικοινωνία

  • Στουρνάρη 57, 10432, Αθήνα (Κεντρικά Γραφεία)
  • Τ 210 520 5200, F 210 520 5201

Κατεβάστε την εφαρμογή PRAKSIS για iPhone & Android

apple storegoogle play