Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016

Η Praksis σε side event της ελληνικής κυβέρνησης στην 59η Επιτροπή για τα Ναρκωτικά της Βιέννης

Με αφορμή την 59η σύνοδο της Επιτροπής για τα Ναρκωτικά της Βιέννης, η ελληνική κυβέρνηση μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της στην Αυστρία, διοργάνωσε με πρωτοβουλία της Εθνικής Συντονίστριας για τα Ναρκωτικά παράλληλη εκδήλωση. Τίτλος της "Μετανάστευση, Προσφυγικό και Ναρκωτικά: νέες προκλήσεις και νέες προσεγγίσεις".

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν μέλη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στη Βιέννη (χαιρετισμό απηύθυνε ο κος Σαπουντζής) και η Εθνική Συντονίστρια για τα Ναρκωτικά, κα Παπουτσοπούλου - Διαμαντοπούλου. Την Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσώπησε η κα Floriana Sipala. Εκ μέρους του UNODC τοποθετήθηκε η κα Elizabeth Mattfield. Τοποθέτηση έκαναν επίσης o κος Jan Malinowski, από την Ομάδα Pompidou του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κος Joze Hren, εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας της Σλοβενίας. Την ελληνική εμπειρία από το πεδίο μετέφεραν η κα Λευκοθέα Μεϊντάνη από το ΚΕΘΕΑ Mosaic, και η κα Μαριανέλλα Κλώκα από την Praksis.

Με βάση την εμπειρία της Praksis από το προσφυγικό πεδίο προς το παρόν δεν διαφαίνεται κάποιος συσχετισμός σε νέες τάσεις στο ζήτημα των ναρκωτικών που να αφορούν συγκεκριμένα τους πρόσφυγες ή τις τελευταίες μεταναστευτικές ροές. Έγινε μια αναφορά στη διαχείριση του ζητήματος της HIV κρίσης που ξέσπασε μεταξύ χρηστών ενδοφλέβιων ουσιών στο κέντρο της Αθήνας το 2011 και στη συμμετοχή της οργάνωσης στο πρόγραμμα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, αναλαμβάνοντας χρήστες HIV+ μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα ως προς τη διασύνδεσή τους με τις υπηρεσίες υγείας. Εξηγήθηκε η επιχειρησιακή δράση της οργάνωσης στα σημεία υποδοχής (νησιά), οι δομές της στην Ελλάδα και η δράση στα σημεία (μέχρι πρότινος) εξόδου στα βόρεια σύνορα (Ειδομένη). Εξηγήθηκε το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης, το οποίο η οργάνωση επιχειρεί σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία. Ζητήθηκε η κοινή ανεύρεση λύσεων στο ζήτημα των κλειστών συνόρων στη βαλκανική οδό καθώς και η ανάγκη να συνδράμουν οι παρόντες Οργανισμοί στην εκπαίδευση του προσωπικού της οργάνωσης με στόχο να υπάρξει ετοιμότητα για τυχόν μελλοντική ανάγκη.

Τόσο το UNODC όσο και το Pompidou group δήλωσαν την ανάγκη να προλάβουμε ενδεχόμενη κρίση και να είμαστε σε κατάσταση αφύπνισης, καθώς οι διεθνείς μελέτες λένε ότι προσφυγικές κρίσης τέτοιας εμβέλειας πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την αναζήτηση διεξόδων στη χρήση από την πλευρά των ευάλωτων πληθυσμών.

Όλες οι πλευρές δήλωσαν διαθεσιμότητα συνεργασίας και επαγρύπνησης.

Τη συζήτηση συντόνισε, εκ μέρους του γραφείου της Εθνικής Συντονίστριας, ο κος Γεράσιμος Παπαναστασάτος.

 

Photo credits: Diogenis

CND1 CND2  CND3

Οι αρχές μας

  • Η δωρεάν παροχή κοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών στους τομείς της θεραπείας, της πρόληψης, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής υποδομής για όλους τους συνανθρώπους μας.
  • Η προώθηση της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού.
  • Η μαρτυρία και η κατά περίπτωση καταγγελία της κατάστασης των κοινωνικών ομάδων σε κίνδυνο.

Διαφάνεια

Σεβόμενοι τις αρχές της λογοδοσίας και της διαφάνειας, δημοσιεύουμε την τελευταία διετή αναφορά δράσης μας.

Ετήσια Αναφορά Δράσης

Επικοινωνία

  • Στουρνάρη 57, 10432, Αθήνα (Κεντρικά Γραφεία)
  • Τ 210 520 5200, F 210 520 5201

Κατεβάστε την εφαρμογή PRAKSIS για iPhone & Android

apple storegoogle play