Ετήσια συνάντηση πολιτικής της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας οργανώσεων που εργάζονται με άστεγους (FEANTSA)

Οι νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές της Ε.Ε. έχουν άμεση σχέση με την προσπάθεια να συνέλθει οικονομικά η Ευρώπη και παρά τα όσα έχουν γίνει, τα τελευταία πέντε χρόνια η ανεργία στην Ευρωζώνη παρέμεινε σε επίπεδα ρεκόρ μεποσοστό 12% όπως καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2014. Η τελευταία έρευνα της Eurostat εκτιμά ότι 125 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, μιλάμε δηλαδή για το 1/4 του πληθυσμού της Ευρώπης των 28 κρατών-μελών.
Αντί να μειώνεται το ποσοστό φτώχειας στην Ευρώπη αυξάνεται και φυσικά απέχει πολύ από τους στόχους που έχουν μπει στον Ορίζοντα 2020, σχετικά με τη μείωση του κινδύνου για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Στην ευρωπαϊκή έρευνα για το 2013 που αφορά την οικονομική ανάπτυξη, η Ε.Ε. παραδέχτηκε ότι "μετά από αρκετά χρόνια χαμηλής ανάπτυξης, η κρίση έχει σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις. Τα συστήματα πρόνοιας συγκράτησαν αρχικά κάποια αρνητικά αποτελέσματα, όμως σήμερα αυτά τα αποτελέσματα γίνονται αισθητά σε όλο το ευρωπαϊκό εύρος".
Η Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία οργανώσεων που εργάζονται με αστέγους (FEANTSA) επιβεβαιώνει τα παραπάνω, αναδεικνύοντας πολύ σημαντικές αυξήσεις αστέγων σε πάνω από 15 χώρες τα τελευταία 5 χρόνια, με ιδιαίτερα αυξανόμενους πληθυσμούς σε γυναίκες, νέους, οικογένειες και μετανάστες. Πάνω από 10 ευρωπαϊκές χώρες επεξεργάστηκαν εθνικά σχέδια δράσης, ενώ και άλλες εθνικές στρατηγικές είναι έτοιμες να δημοσιευθούν.
Η Ελλάδα προς το παρόν δεν έχει υιοθετήσει κάποιο εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση αυτού του πολύ σημαντικού προβλήματος. Υπάρχει σχέδιο στο συρτάρι των Υπουργείων από το 2012, το οποίο όμως καμία πολιτική ηγεσία προς το παρόν δεν τολμά να προωθήσει.
Η Ε.Ε. εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες για το θέμα και απελευθέρωσε πόρους για παρεμβάσεις. Παρόλες όμως τις πιέσεις του Ε. Κοινοβουλίου για την υιοθέτηση Ευρωπαϊκής Στρατηγικής ειδικά για το ζήτημα των αστέγων, τόσο το 2011 όσο και το 2014 ξανά, κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμα γίνει. Προς το παρόν φαίνεται να θέλει να "περιθάλψουμε" το πρόβλημα και όχι να το λύσουμε. Άλλωστε η λύση συνεπάγεται διαφορετικές πολιτικές σε επίπεδο εργασίας, ανάπτυξης, υγείας, μετανάστευσης, ισότητας, παιδείας και διαφορετικές προτεραιότητες στην αξιοποίηση των πόρων. Αυτές μάλιστα θα πρέπει να εφαρμοστούν σε όλη την Ε.Ε.
Αντιλαμβανόμαστε επομένως ότι αν η συζήτηση γίνει για τη λύση του προβλήματος θα είναι ουσιαστικά σα να μιλάμε για αλλαγή προτεραιοτήτων στις πολιτικές που εφαρμόζονται.

Η ετήσια συνάντηση των οργανώσεων μελών της FEANTSA στο Μπέργκαμο ήταν μια ευκαιρία να γίνουν γνωστές καλές πρακτικές τόσο σε επίπεδο άμεσης αντιμετώπισης προβλημάτων, όσο και σε επίπεδο πιο μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων. Η αναγωγή του λεγόμενου social housing (κοινωνική κατοικία) σε βασική λύση άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος έλλειψης στέγης κερδίζει διαρκώς έδαφος. Είναι σήμερα η βασική πρόταση, καθώς καταγράφονται πανευρωπαϊκά χιλιάδες ανεκμετάλλευτοι χώροι ή ξενοίκιαστα σπίτια, που με φοροελαφρύνσεις και άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύση αυτοδιαχείρισης της ζωής των ανθρώπων που για διάφορους λόγους βρέθηκαν στο δρόμο.

Από όλη τη συνάντηση κρατάμε κυρίως:
τη μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων από όλη την Ευρώπη που δείχνει τη διάθεση της κοινωνίας των πολιτών να δώσει λύσει στο θέμα,
• την ενεργή συμμετοχή των ίδιων των αστέγων και την έξοχη παρουσία του πρώην άστεγου Ιρλανδού Michael Mackey,
• την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση της Ιωάννας Περτσινίδου (PRAKSIS) για τις νέες προοπτικές στη συγκέντρωση πόρων με τη συνεργασία ΜΚΟ και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (ΕΚΕ),
• την ανάδειξη της στενής σύνδεσης των συνθηκών έλλειψης στέγης με τα υπόλοιπα κοινωνικά θέματα όπως η ανεργία, η κατάρρευση των εθνικών συστημάτων υγείας, η μετανάστευση, το ελλιπές εκπαιδευτικό σύστημα,
• την κοινή καταγγελία για τις περιπτώσεις χωρών που αντί να δίνουν λύσεις στα ζητήματα των αστέγων προωθούν την ποινικοποίησή τους,
• την ανάγκη για ειδικά προγράμματα για νέους σε ηλικία αστέγους και γυναικείο πληθυσμό που συνεχώς αυξάνονται.

Κλείνοντας παραθέτουμε τα 5 σημεία πάνω στα οποία, με βάση το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τους Άστεγους, οφείλουμε να εργαστούμε:

1. Δημιουργία Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου έλλειψης στέγης στην Ευρώπη
2. Πρόσβαση στην κατοικία.
3. Έλλειψη πολιτικής θέλησης να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.
4. Έλλειψη πολιτικών πρόληψης.
5. Χρήση των πρακτικών που βασίζονται σε δεδομένα και δείχνουν να είναι αποτελεσματικές.
6. Αντιμετώπιση του ενδιαφέροντος που έχουν ορισμένοι κύκλοι για να συνεχίσουν να υπάρχουν άστεγοι.

Η PRAKSIS θα εντείνει τους ρυθμούς για διεκδίκηση τόσο των δικαιωμάτων των άστεγων όσο και της εφαρμογής προγραμμάτων πρόληψης. Παράλληλα είναι μέσα στις αγωνίες μας η άσκηση πίεσης και στα 3 επίπεδα εξουσίας (δήμοι/κοινότητες, ελληνικό κοινοβούλιο, ευρωπαϊκό κολλέγιο και επίτροποι) για την οριστική αντιμετώπιση του φαινομένου μέσα από την αλλαγή προτεραιοτήτων πολιτικής. Σε αυτή μας την προσπάθεια ένας πολύτιμος σύμμαχος είναι δίπλα και ονομάζεται FEANTSA.

Οι αρχές μας

  • Η δωρεάν παροχή κοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών στους τομείς της θεραπείας, της πρόληψης, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής υποδομής για όλους τους συνανθρώπους μας.
  • Η προώθηση της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού.
  • Η μαρτυρία και η κατά περίπτωση καταγγελία της κατάστασης των κοινωνικών ομάδων σε κίνδυνο.

Διαφάνεια

Σεβόμενοι τις αρχές της λογοδοσίας και της διαφάνειας, δημοσιεύουμε την τελευταία διετή αναφορά δράσης μας.

Ετήσια Αναφορά Δράσης

Επικοινωνία

  • Στουρνάρη 57, 10432, Αθήνα (Κεντρικά Γραφεία)
  • Τ 210 520 5200, F 210 520 5201

Κατεβάστε την εφαρμογή PRAKSIS για iPhone & Android

apple storegoogle play