Διάλογος για τις πρακτικές μείωσης βλάβης από τη χρήση ναρκωτικών σε συνθήκες οικονομικής κρίσης

Διάλογος για τις πρακτικές μείωσης βλάβης από τη χρήση ναρκωτικών σε συνθήκες οικονομικής κρίσης

Το περασμένο τριήμερο η PRAKSIS εκπροσωπήθηκε σε μία ακόμα ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία της εταιρείας ΔΙΟΓΕΝΗΣ. Αυτή τη φορά το θέμα αφορούσε την ανταλλαγή εμπειριών για το τι συμβαίνει με τις παρεμβάσεις μείωσης βλάβης εν καιρώ οικονομικής κρίσης και ειδικά από το 2008 και μετά. Πιο συγκεκριμένα συζητήθηκε η καταγεγραμμένη εμπειρία κυβερνητικών φορέων, ερευνητών, κοινωνίας των πολιτών και κοινοτήτων επί του θέματος, όπως αυτή προέκυψε από έρευνα που διεξήχθη από το ΔΙΟΓΕΝΗ, τους προηγούμενους μήνες σε Αλβανία, Σερβία, Μακεδονία, Βοσνία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Πορτογαλία.

 

Η PRAKSIS εκπροσωπήθηκε από τη Μαριανέλλα Κλώκα (Τμήμα Διεκδίκησης Δικαιωμάτων). Ανέλαβε να αναπτύξει θέσεις και κριτική ως προς το ρόλο και τις προτάσεις της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών (ΜΚΟ) και των ενώσεων χρηστών ουσιών (ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ). Ανέδειξε μερικά σημαντικά ευρήματα όπως το γεγονός ότι σε αρκετές χώρες - παρά το γεγονός ότι υπήρχαν οριζόντιες περικοπές – αυτές απλώς χειροτέρεψαν μια κατάσταση που πριν ούτως ή άλλως δεν ήταν αποτελεσματική και υποχρηματοδοτούνταν. Ανέδειξε περιπτώσεις στις οποίες η κρίση έδωσε ευκαιρίες συμμαζέματος στις ασύδοτες παρεμβάσεις και τις αλληλοεπικαλύψεις αλλά και ενδυνάμωσης των ενώσεων χρηστών, την αδυναμία συντονισμού μεταξύ των φορέων που ασχολούνται με τη μείωση βλάβης και το θέμα των ναρκωτικών και την έλλειψη έγκαιρης πρόβλεψης και σχεδιασμού για την «επόμενη μέρα» σε περιοχές όπου το Διεθνές Ταμείο (GLOBAL FUND) αποσύρεται ή έχει ήδη αποσυρθεί.


Ένα επιπλέον βασικό ζήτημα που τονίστηκε από την εκπρόσωπο της οργάνωσης αφορούσε το ρόλο που κανονικά θα πρέπει να έχουν οι ΜΚΟ σε ζητήματα παρεμβάσεων για τη μείωση βλάβης. Ένας ρόλος διακριτός από το κράτος, που να βοηθά εκεί όπου χρειάζεται ένα παράδειγμα δράσης και λύσης αλλά που να μην υποκαθιστά το κράτος. Με αυτόν τον τρόπο η κοινωνία των πολιτών θα έχει τη δυνατότητα να ασκεί κριτική ελεύθερα χωρίς εξαρτήσεις βιωσιμότητας και θα είναι ελεύθερη επίσης να υποστηρίξει τις αναγκαίες δομικές αλλαγές στις παθογένειες του συστήματος, που πολλές φορές προκύπτουν από την επαφή με το πεδίο.
Η συνάντηση έγινε στην Κύπρο και συμμετείχαν – μεταξύ άλλων – εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κύπρου που ασχολούνται με ζητήματα δίωξης.

Οι αρχές μας

  • Η δωρεάν παροχή κοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών στους τομείς της θεραπείας, της πρόληψης, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής υποδομής για όλους τους συνανθρώπους μας.
  • Η προώθηση της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού.
  • Η μαρτυρία και η κατά περίπτωση καταγγελία της κατάστασης των κοινωνικών ομάδων σε κίνδυνο.

Διαφάνεια

Σεβόμενοι τις αρχές της λογοδοσίας και της διαφάνειας, δημοσιεύουμε την τελευταία διετή αναφορά δράσης μας.

Ετήσια Αναφορά Δράσης

Επικοινωνία

  • Στουρνάρη 57, 10432, Αθήνα (Κεντρικά Γραφεία)
  • Τ 210 520 5200, F 210 520 5201

Κατεβάστε την εφαρμογή PRAKSIS για iPhone & Android

apple storegoogle play