Διεκδίκηση Δικαιωμάτων

17
Φεβρουάριος
2015

Το συνέδριο της ILGA EUROPE στην Ελλάδα και η συμμετοχή της PRAKSIS

Το ετήσιο συνέδριο της Οργάνωσης ILGA EUROPE θα γίνει αυτή τη χρονιά στην Αθήνα, από τις 28 έως τις 31 Οκτωβρίου. Η επιλογή της Ελλάδας δεν είναι τυχαία, αντιθέτως αρκετά σημειολογική. Πέρα από τις προκλήσεις και τις συζητήσεις που το ίδιο το συνέδριο ανοίγει ως εσωτερικές διαδικασίες της Οργάνωσης, η χώρα μας αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική κρίση που χτυπά πολλαπλά και τα LGBT άτομα. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα δοθεί η δυνατότητα να γίνουν παράπλευρες συζητήσεις και δράσεις με στόχο μια ευρεία συμμετοχή των ατόμων από άλλες πόλεις της Ελλάδας, θα δοθεί η δυνατότητα να γίνουν επαφές με την πολιτική ηγεσία και να θιγούν οι θεσμικές αλλαγές που είναι απαραίτητες για να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των LGBT ατόμων. Η PRAKSIS συμμετέχει στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου μαζί με το ΣΥΔ, την Colour Youth, τις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, το Athens Pride και το Thessaloniki Pride. Ο συντονισμός της επιτροπής ανήκει στην ΟΛΚΕ. Δείτε το βίντεο από την περσινή συνάντηση στη Ρίγα της Λετονίας

06
Μάρτιος
2015

Ευρωπαϊκό έτος ανάπτυξης 2015

Όπως μας θύμισε κατά τη διάρκεια της σημερινής ημερίδας έναρξης για την Ελλάδα του Ευρωπαϊκού έτους ανάπτυξης ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής, η Ευρώπη έχει μακρά ιστορία στην ανάδειξη ετήσιων θεματικών. Η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στην ανάπτυξη. Όταν κάποιος ακούει ανάπτυξη εύλογα ο νους του πάει σε δράσεις εντός της κάθε χώρας ή της Ευρώπης που έχουν ως στόχο επενδύσεις, θέσεις εργασίας, άνοδο του βιωτικού επιπέδου μας κλπ. Η ανάπτυξη όμως όπως εννοείται εδώ, αφορά τη λεγόμενη αναπτυξιακή υποστήριξη που παρέχει η Ευρώπη προς τρίτες χώρες. Κεντρικό σύνθημα του έτους πανευρωπαϊκά: "Ο κόσμος μας, η αξιοπρέπειά μας, το μέλλον μας".

Οι οργανώσεις μέλη της Ελληνικής Πλατφόρμας για την Ανάπτυξη (μεταξύ των οποίων και η PRAKSIS) βρεθήκαμε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών για την εναρκτήρια εκδήλωση που συνδιοργάνωνε το ΥΠΕΞ και η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Βοήθειας (ΥΔΑΣ). Ο νέος Γενικός Διευθυντής της ΥΔΑΣ, Νίκος Βαμβουνάκης, ξεκίνησε με μια ευχάριστη δήλωση: "Είναι καιρός, είπε, να διαχωρίσουμε τις υπεύθυνες ΜΚΟ που παράγουν έργο και βάφτηκαν από τα σκάνδαλα των τελευταίων χρόνων". Αναμένουμε επομένως άμεσα τις πράξεις του προς αυτή την κατεύθυνση, που δεν μπορεί να έχουν άλλη κατεύθυνση παρά την εκκαθάριση του μητρώου της ΥΔΑΣ και την αμφότερη απόδοση ευθυνών (σε όσους διαχειρίστηκαν με λάθος τρόπο κονδύλια, τόσο από τις ΜΚΟ όσο και από τον κρατικό μηχανισμό που τα χορήγησε και δεν έλεγξε ποτέ την τύχη τους).

Η παρουσία στο εναρκτήριο πάνελ εκπροσώπου της CONCORD (δηλαδή της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας ΜΚΟ και Δικτύων για την ανακούφιση και την ανάπτυξη), Marius Wanders, σηματοδοτεί πράγματι μια αλλαγή στάσης της Ελληνικής ηγεσίας που ελπίζουμε ότι κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού έτους για την ανάπτυξη, σε κάθε καίριο χρονικό σημείο θα αντιληφθεί ότι η κοινωνία των πολιτών είναι ένας εκ των σοβαρότερων εταίρων της στις όποιες προσπάθειες αναπτυξιακής ενημέρωσης, εκπαίδευσης και δράσης.

28
Απρίλιος
2015

Όχι από τις οργανώσεις της Ευρώπης, στην υποχρεωτική εξέταση πληθυσμών σε ρίσκο για HIV/AIDS στην Τσεχία

Το ευρωπαϊκό φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών για το HIV/AIDS απευθύνει επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Υγείας της Τσεχίας με στόχο την επανεξέταση της όποιας σκέψης υπάρχει για υποχρεωτικούς ελέγχους στις ομάδες που βρίσκονται σε υψηλό ρίσκο διαγνώσεων HIV/AIDS. Το μέτρο έχει έρθει στο τραπέζι των συζητήσεων στην Τσεχία λόγω της αύξησης των διαγνώσεων που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια. Η PRAKSIS, ως μέλος του φόρουμ, υποστηρίζει την επιστολή, την οποία μπορείτε να διαβάστε στα ελληνικά εδώ.

30
Σεπτέμβριος
2015

Η Praksis μέλος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Δημόσια Υγεία

Η Praksis είχε την τιμή να γίνει δεκτή ως μέλος από την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη Δημόσια Υγεία (EPHA) κατά τη διάρκεια της γενικής της συνέλευσης στις αρχές Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, όπου και η οργάνωσή μας παρουσίασε τους τομείς δράσεις και διεκδίκησης, τις δομές και το δυναμικό της στην Ελλάδα.

epha

Η EPHA είναι ένας πυρήνας με στόχο την αλλαγή και τη βελτίωση του τοπίου της δημόσιας υγείας στην Ευρώπη. Στην EPHA συμμετέχουν οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ομάδες ασθενών, επαγγελματίες υγείας με στόχο τη συνεργασία για τη βελτίωση των προγραμμάτων δημόσιας υγείας στην Ευρώπη. Η συνεχής δυνατότητα των συστημάτων δημόσιας υγείας στο να ανταπεξέρχονται των προκλήσεων και να διευκολύνουν την πρόσβαση και την όλο και μεγαλύτερη ωφέλεια των πολιτών από αυτά, είναι το όραμα της EPHA και των συνεργαζόμενων φορέων.

Οι αξίες της EPHA είναι η ισότητα και η αλληλεγγύη, η βιωσιμότητα και η παγκοσμιότητα στην πρόσβαση, ο σεβασμός της διαφορετικότητας στην ορθή διακυβέρνηση.

Πρόσφατη επιτυχία στην οποία ηγήθηκε η EPHA ήταν η επαναφορά του χαρτοφυλακίου της Φαρμακοβιομηχανίας από τον τομέα της Επιχειρηματικότητας (DG Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs) στον τομέα της Υγείας (DG SANCO) εντός του Συμβουλίου της Ευρώπης. Με αυτό τον τρόπο αρμόδιος για θέματα που αφορούν τη λειτουργία της φαρμακοβιομηχανίας είναι ο Επίτροπος Υγείας, κος Vytenis Andriukaitis αντί της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας, κας Elzbieta Bienkowska.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Δημόσια Υγεία μπορείτε να βρείτε στο website της οργάνωσης: www.epha.org

29
Οκτώβριος
2015

Το 19ο ετήσιο συνέδριο της ILGA-Europe στην Αθήνα

Από τις 28 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου η Αθήνα (ξενοδοχείο Caravel) θα φιλοξενήσει το 19ο συνέδριο της ILGA-Europe, οργάνωσης-ομπρέλα για τα δικαιώματα των λεσβιών, γκέι, διεμφυλικών, αμφισεξουαλικών και μεσοφυλικών ατόμων. Το κεντρικό θέμα του συνεδρίου είναι ‘Πολλές φωνές, ένα κίνημα - Μαζί, κινητοποιούμαστε για μια δίκαιη κοινωνία’. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Ε.Ε. αλλά και Πρεσβειών κρατών – μελών της Ε.Ε., ενώ συμμετέχουν περισσότεροι/ες από 450 σύνεδροι από 53 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους ευρωβουλευτές, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA), πολιτικοί και κυβερνητικά στελέχη από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, τις Η.Π.Α. και τον Καναδά.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιέχει μια σειρά από εργαστήρια και διαλέξεις, τον ετήσιο απολογισμό και την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου της οργάνωσης. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί debate σχετικά με τα LGBTI δικαιώματα όπου θα συμμετέχουν αρχηγοί πολιτικών κομμάτων, ενώ κόμματα εκτός κοινοβουλίου θα μπορούν να παρέμβουν, την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015 (14.30-16.00). Στην ίδια εκδήλωση θα παρευρεθεί και ο Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης Κωστής Παπαϊωάννου ο οποίος θα τοποθετηθεί σχετικά με την κατοχύρωση των δικαιωμάτων και την προώθηση της ισότητας των LGBTI ατόμων και πως σκοπεύει το υπουργείο να ανταποκριθεί στα αιτήματα της κοινότητας.

Η PRAKSIS συμμετέχει στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου ενώ σε συνεργασία με την EATG (European AIDS Treatment Group) θα διοργανώσει ένα από τα εργαστήρια του συνεδρίου με θέμα ‘Πρόληψη για τον HIV-AIDS: κάνοντας ενημερωμένες επιλογές’ (Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, 16.30-18.00, Caravel - Αίθουσα Πέλλα). Στο εργαστήριο θα παρουσιάσουμε και θα συζητήσουμε όλες τις πτυχές της πρόληψης του HIV -από το προφυλακτικό μέχρι την PrEP- μέσα από την σκοπιά της LGBTI κοινότητας.

Το συνέδριο μπορούν να παρακολουθήσουν μόνο εγγεγραμμένοι σύνεδροι -με αρκετά υψηλό κόστος συμμετοχής- και διαπιστευμένοι εκπρόσωποι ΜΜΕ. Παράλληλα με το συνέδριο, περίπατο ενάντια στην ισλαμοφοβία διοργανώνει το Σάββατο 31 Οκτωβρίου η ομάδα LGBTQ + Allies Against Islamophobia (16.30, στην Β. Aλεξάνδρου & Αντήνορος, δίπλα στο Caravel). Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο αλλά και εκτός του πλαισίου του συνεδρίου είναι μια ευκαιρία να έρθει σε επαφή η ευρωπαϊκή με την τοπική LGBTQI κοινότητα σε μια προσπάθεια ανταλλαγής, αλλαγής και βελτίωσης πρακτικών.

[Υλικό από το εργαστήριο για την πρόληψη υπάρχει στο site του συνεδρίου]

08
Δεκέμβριος
2015

Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων: Ζητήματα HIV/AIDS.

Στις 3 Δεκεμβρίου 2015 η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων συνεδρίασε υπό την προεδρία του κ. Νίκου Μανιού με μοναδικό θέμα ζητήματα HIV/AIDS. Πρόκειται για ένα αίτημα ετών της κοινωνίας των πολιτών που τελικώς πραγματοποιήθηκε: να ανοίξει στοχευμένα και συντονισμένα ο διάλογος για την αντιμετώπιση του ιού αλλά και για την προστασία των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS εντός του Κοινοβουλίου.
Παραθέτουμε την παρέμβαση της εκπροσώπου της Praksis, Μαριανέλλας Κλώκα, αλλά και το συνολικό αρχείο της συζήτησης στην Επιτροπή, με τις παρεμβάσεις των φορέων (κυβερνητικών και μη) αλλά και τις τοποθετήσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

09
Μαϊος
2016

PRAKSIS: Θέσεις για την αποζημίωση της αντιρετροϊκής αγωγής ως θεραπεία και ως πρόληψη (PrEP)

Οικονομική συμμετοχή / PrEP και αγωγή για οροθετικά άτομα

Η συζήτηση

Σε καθεστώς κρίσης αναδύονται διάφορα οικονομικά μοντέλα αποζημίωσης ως λύσεις στην ελλιπή πρόσβαση. Έχει διατυπωθεί -και από συλλόγους ασθενών- η πρόταση της οικονομικής συμμετοχής αυτών που παίρνουν τα φάρμακα, πιο επίσημα και δημόσια όσον αφορά την PrEP (φαρμακευτική αγωγή σε οροαρνητικά άτομα ως πρόληψη) και ανεκδοτολογικά όσον αφορά την αντιρετροϊκή αγωγή για άτομα που ζουν με HIV. Η οικονομική συμμετοχή (συνήθως από 10% ως 25% επί της τιμής) είναι κάτι που υφίσταται ακόμα και για ασθένειες με φάρμακα υψηλού κόστους. Επίσης το Υπουργείο Υγείας έχει υιοθετήσει την ατζέντα και τις οδηγίες του ΠΟΥ για την εφαρμογή προγραμμάτων PrEP και στην Ελλάδα.

Υφίσταται η ηθικολογική διάσταση που στιγματίζει το άτομο που επιλέγει σε συνεργασία με το γιατρό του αυτό το μέτρο πρόληψης (η σεξουαλική συμπεριφορά ως κοινωνική επιβάρυνση που θα πρέπει να βαρύνει οικονομικά το άτομο). Επιπλέον ευνοεί κοινωνικούς αυτοματισμούς και συμψηφισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων με οικονομικά κριτήρια

 

Η θέση της PRAKSIS

Τόσο ως ηθική ατζέντα όσο και για την αποτελεσματική κάλυψη των ανθρώπων που χρειάζονται τα φάρμακα τόσο ως πρόληψη όσο και ως θεραπεία στη βάση των αναγκών τους και όχι των οικονομικών δυνατοτήτων τους, απαιτούμε αυτά να παρέχονται δωρεάν και απρόσκοπτα.

 

Γενόσημα αντιρετροϊκά

Η συζήτηση

Καθώς μέχρι το 2020 οι πατέντες στο 87% των αντιρετροϊκών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ως ραχοκοκαλιά (backbone) λήγουν [1], χρειάζεται να σχεδιάσουμε μια ολοένα αυξανόμενη χρήση γενόσημων εκδοχών των αντιρετροϊκών που έχουν αποδείξει τόσο την ασφάλεια όσο και την αποτελεσματικότητά τους. Τα γενόσημα είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την υποστήριξη των προϋπολογισμών για τον HIV σε όλο τον κόσμο. Χρησιμοποιούνται ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και η Πορτογαλία. Αντίθετα, η Ελλάδα δεν τα έχει χρησιμοποιήσει ακόμα. Κάποια γενόσημα αντιρετροϊκά -λ.χ. της δραστικής ουσίας efavirenz- συμπεριλήφθηκαν για πρώτη φορά στο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης του ΕΟΦ στις αρχές του 2016, ωστόσο δεν έχουμε ακόμα δεδομένα όσον αφορά την προμήθεια/συνταγογράφησή τους . Ο ΠΟΥ αλλά και οργανισμοί και άτομα από την κοινότητα θεωρούν πως τα γενόσημα είναι το ιδανικό μέσο για την εφαρμογή προγραμμάτων δωρεάν χορήγησης PrEP. Oι δραστικές ουσίες που περιλαμβάνονται στο φάρμακο Truvada βγαίνουν εκτός πατέντας το 2017 και 2018, ενώ ενδεικτικά μια αγωγή με γενόσημα αντιρετροϊκά φτάνει να κοστίζει σε περιπτώσερις ως και το 1/10 της τιμής μίας αγωγής με πρωτότυπα φάρμακα.

 


  1. Βάσει στοιχείων από 11 ευρωπαϊκές χώρες (http://www.imshealth.com)

Η θέση της PRAKSIS

-Θέλουμε να διερευνήσουμε τους λόγους που η Ελλάδα έχει καθυστερήσει να χρησιμοποιήσει γενόσημα αντιρετροϊκά
-Θέλουμε τη χρήση γενόσημων αντιρετροϊκών όπου είναι διαθέσιμα και ενταγμένα σε έναν ευρύτερο προϋπολογισμού φαρμάκου με τρόπο που να επιτρέπεται η πρόσβαση σε νεότερες θεραπείες για τα άτομα που τις έχουν ανάγκη
-Θέλουμε την ενεργή προαγωγή χρήσης των γενοσήμων από φορείς όπως ο ΕΟΦ, ΚΕΕΛΠΝΟ και ο ΕΟΠΥΥ με καμπάνιες ευαισθητοποίησης για την ποιότητα, αποτελεσματικότητα και ασφάλειά τους

28
Ιούνιος
2016

Επιστολή του κυρίου Thorbjørn Jagland, Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπη

Επιστολή του κυρίου Thorbjørn Jagland, Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε συνέχεια της επίσκεψης στο Κέντρο φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της PRAKSIS στην Αθήνα “PRAKSIS Π”.

 20160615145649762

 Η επιστολή δεν είναι μόνο συγκινητική ή μία επιβράβευση αλλά αποτελεί κίνητρο στη συνέχεια ενός δύσκολου έργου που η PRAKSIS πραγματοποιεί για αυτή την ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα.

O ξενώνας ξεκίνησε την λειτουργία του με χρηματοδότηση από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση ενώ τώρα χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

04
Ιούλιος
2016

Συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Σήμερα το τμήμα διεκδίκησης δικαιωμάτων εκπροσώπησε την Praksis σε στρογγυλό τραπέζι συνάντησης του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μούιζνιεκς με την κοινωνία των πολιτών της Ελλάδας. Συζητήθηκε κυρίως η εμπειρία των οργανώσεων που συμμετείχαν αναφορικά με τις διαδικασίες αιτήσεων ασύλου, μετανάστευσης, ασυνόδευτων ανηλίκων, ρατσιστικής και ομοφοβικής βίας. Η Praksis μετέφερε την εμπειρία της από την παρουσία της στα κέντρα κράτησης/υποδοχής στα νησιά, από τους ξενώνες ασυνόδευτων ανηλίκων (προαναχωρησιακούς [transit] και μόνιμους), από τα διαμερίσματα φιλοξενίας ευάλωτων πληθυσμών και από τη διαδικασία μετεγκατάστασης. Μετά τη συνάντηση συντάχθηκε σύντομη αναφορά και κατατέθηκε στους συνεργάτες του κ. Μούιζνιεκς. Ο Επίτροπος, μετά την επικοινωνία του με την κοινωνία των πολιτών, έχει σειρά επαφών με μέλη της Κυβέρνησης καθώς και με τον Πρωθυπουργό.

Nils Muiznieks

Οι αρχές μας

  • Η δωρεάν παροχή κοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών στους τομείς της θεραπείας, της πρόληψης, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής υποδομής για όλους τους συνανθρώπους μας.
  • Η προώθηση της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού.
  • Η μαρτυρία και η κατά περίπτωση καταγγελία της κατάστασης των κοινωνικών ομάδων σε κίνδυνο.

Διαφάνεια

Σεβόμενοι τις αρχές της λογοδοσίας και της διαφάνειας, δημοσιεύουμε την τελευταία διετή αναφορά δράσης μας.

Ετήσια Αναφορά Δράσης

Επικοινωνία

  • Στουρνάρη 57, 10432, Αθήνα (Κεντρικά Γραφεία)
  • Τ 210 520 5200, F 210 520 5201

Κατεβάστε την εφαρμογή PRAKSIS για iPhone & Android

apple storegoogle play