Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017

Τοποθέτηση της PRAKSIS σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με θέμα: «Προσφυγικό: η διαχείριση στην πράξη»

Καλεσμένη της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου η PRAKSIS εκπροσωπήθηκε από τον Δημήτρη Βαραδίνη, συντονιστή της Νομικής Υπηρεσίας, σε εκδήλωση με θέμα "Προσφυγικό: η διαχείριση στην πράξη". Μας δόθηκε η δυνατότητα να αναφερθούμε στις δυσκολίες που βάζει η Δημόσια Διοίκηση στις προσπάθειες ένταξης των προσφύγων, υπογραμμίζοντας αρνήσεις για έκδοση ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, που αυτόματα στερούν τους ανθρώπους από τα βασικά τους δικαιώματα με μέγιστο αυτό της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας.

Αναφέρθηκαν εμπόδια και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης που λύθηκαν κατόπν δικαστικής προσφυγής της οργάνωσής μας, καθώς επίσης και μεμονωμένες περιπτώσεις διαχειριστών πολυκατοικιών που δεν δέχονται την φιλοξενία οικογενειών που ετοιμάζονται για μετεγκατάσταση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η PRAKSIS καταγράφει - με τη σύμφωνη γνώμη των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο - περιστατικά ρατσιστικής βίας ως μέλος του Δικτύου αλλά και ρατσιστικές συμπεριφορές με χαρακτηριστικό παράδειγμα νοσηλευτικού προσωπικού στην καρδιοχειρουργική κλινική του ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Αντίστοιχα περιστατικά έχουν συμβεί και σε νοσοκομεία της Αθήνας, που συνήθως όμως λύνονται συζητώντας με τους Διοικητές των Νοσοκομείων.

Ο Δημήτρης Βαραδίνης καταλήγει λέγοντας ότι παρόλα αυτά "η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας μας έχει αγκαλιάσει τις οικογένειες των προσφύγων".

Δείτε την δεκαπεντάλεπτη τοποθέτηση ΕΔΩ

Οι αρχές μας

  • Η δωρεάν παροχή κοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών στους τομείς της θεραπείας, της πρόληψης, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής υποδομής για όλους τους συνανθρώπους μας.
  • Η προώθηση της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού.
  • Η μαρτυρία και η κατά περίπτωση καταγγελία της κατάστασης των κοινωνικών ομάδων σε κίνδυνο.

Διαφάνεια

Σεβόμενοι τις αρχές της λογοδοσίας και της διαφάνειας, δημοσιεύουμε την τελευταία διετή αναφορά δράσης μας.

Ετήσια Αναφορά Δράσης

Επικοινωνία

  • Στουρνάρη 57, 10432, Αθήνα (Κεντρικά Γραφεία)
  • Τ 210 520 5200, F 210 520 5201

Κατεβάστε την εφαρμογή PRAKSIS για iPhone & Android

apple storegoogle play