Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Δημόσιας Τάξης

Επ΄αφορμή προγραμματισμένης συνάντησης του ΣΚΛΕ ο Πρόεδρος του ΔΣ της PRAKSIS (και Αντιπρόεδρος του ΣΚΛΕ) είχε την Τρίτη 17/2 συνάντηση με τον Γιάννη Πανούση στο πλαίσιο επαφών με τη νέα πολιτική ηγεσία. Το χαρτοφυλάκιο του Υπουργού για την προστασία των πολιτών και την διαφύλαξη της δημόσιας τάξης είναι ως γνωστόν ένας ευαίσθητος τομέας και οι παραβιάσεις που έχουν υποστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα από προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες βρίσκονται στις ετήσιες εκθέσεις διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών. Πρόσφατα δημοσιεύσαμε στο website της PRAKSIS και την έκθεση του HUMAN RIGHTS WATCH για το 2013, που περιλαμβάνει μερικές πολύ τυπικές αποτυπώσεις παραβιάσεων.
Στη συζήτηση με τον κ. Πανούση τέθηκαν πέραν των άλλων και  ζητήματα όπως οι πολιτικές για τα ασυνόδευτα παιδιά (βλ. σχετικές εξαγγελίες για το θέμα της Αμυγδαλέζας), οι παρεμβάσεις που χρειάζονται τα κέντρα κράτησης με στόχο τον εξανθρωπισμό των συνθηκών τους ένα στάδιο πριν το κλείσιμό τους, οι επιχειρήσεις σκούπα της ΕΛ.ΑΣ. και η γενικότερη εκπαίδευσή της, η συνεργασία της στα προγράμματα μείωσης βλάβης και ειδικά στα προγράμματα δρόμου και στα κέντρα επιτηρούμενης χρήσης, οι καταγγελίες των περιστατικών ρατσιστικής βίας στον πενταψήφιο αριθμό των αστυνομικών τμημάτων και οι ετήσιες εκθέσεις του δικτύου καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας. Υποδεχθήκαμε με αισιοδοξία τις δεσμεύσεις της νέας ηγεσίας για την επαναενεργοποίηση των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας. Παράλληλα τέθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη συνέχεια των προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων και το νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο της περιόδου 2014 - 2020- AMIF (Asylum Migration and Integration Fund). Εκφράστηκαν οι έντονες ανησυχίες για την διατήρηση των 1200 θέσεων στήριξης και φροντίδας των αιτούντων άσυλο καθώς και οι μη εκπληρούμενες δεσμεύσεις -της προηγούμενης κυβέρνησης- για το άνοιγμα 1500 νέων θέσεων για την ίδια ομάδα στόχου. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί και στην προγραμματισμένη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19/2 με την Υφυπουργό Μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλόπουλου και με παρουσία φορέων/ οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών.

Οι αρχές μας

  • Η δωρεάν παροχή κοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών στους τομείς της θεραπείας, της πρόληψης, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής υποδομής για όλους τους συνανθρώπους μας.
  • Η προώθηση της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού.
  • Η μαρτυρία και η κατά περίπτωση καταγγελία της κατάστασης των κοινωνικών ομάδων σε κίνδυνο.

Διαφάνεια

Σεβόμενοι τις αρχές της λογοδοσίας και της διαφάνειας, δημοσιεύουμε την τελευταία διετή αναφορά δράσης μας.

Ετήσια Αναφορά Δράσης

Επικοινωνία

  • Στουρνάρη 57, 10432, Αθήνα (Κεντρικά Γραφεία)
  • Τ 210 520 5200, F 210 520 5201

Κατεβάστε την εφαρμογή PRAKSIS για iPhone & Android

apple storegoogle play