Πέμπτη, 07 Απριλίου 2016

Κοινή Ανακοίνωση PRAKSIS και ΚΕΝΤΡΟΥ ΖΩΗΣ, χαιρετίζει την άρση απαίτησης ποσοστού αναπηρίας σε ανασφάλιστους για την πρόσβαση στην αντιρετροϊκή αγωγή

Τετάρτη 06 Απριλίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Εκδόθηκε ΚΥΑ για τους ανασφάλιστους,η οποία μεταξύ άλλων διασφαλίζει στους οροθετικούς μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, δωρεάν πρόσβαση στην αντιρετροϊκή αγωγή

Στις 04/04/2016, δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με θέμα «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας», που διασφαλίζει πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας (συμπεριλαμβανομένων και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων) και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών. Με χαρά διαπιστώσαμε ότι στην εν λόγω ΚΥΑ, έχει συμπεριληφθεί η ρύθμιση αναφορικά με την άρση της αποκλειστικής απαίτησης ύπαρξης ποσοστού αναπηρίας 67% και άνω σε μετανάστες, οι οποίοι δεν κατέχουν νομιμοποιητικά έγγραφα.

Για το συγκεκριμένο αίτημα, οι ΜΚΟ Κέντρο Ζωής και PRAKSIS είχαν στο παρελθόν υποβάλλει σχετική διαμαρτυρία/ένσταση– (Κέντρο Ζωής, Αρ. Πρ. Εξερχ. 935/2016, 7 Μαρτίου 2016) , καθώς εάν δεν υφίστατο γνωμάτευση από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας για ΑμΕΑ 67%, οι οροθετικοί μετανάστες δεν είχαν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πλέον, κατόπιν της σχετικής ρύθμισης, ο κάτοχος ΙατρικήςΓνωμάτευσης από Πανεπιστημιακή Κλινική, Νοσηλευτικό Ίδρυμα ή Κέντρο Υγείας του Ε.Σ.Υ. έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε συνεχή ιατροφαρμακευτική περίθαλψηή νοσηλεία.

Ευελπιστώντας ότι οι διατάξεις της ΚΥΑ θα εφαρμοστούν σωστά από όλες τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες, χαιρετίζουμε την εν λόγω ρυθμιστική παρέμβαση.

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της ΚΥΑ

Οι αρχές μας

  • Η δωρεάν παροχή κοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών στους τομείς της θεραπείας, της πρόληψης, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής υποδομής για όλους τους συνανθρώπους μας.
  • Η προώθηση της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού.
  • Η μαρτυρία και η κατά περίπτωση καταγγελία της κατάστασης των κοινωνικών ομάδων σε κίνδυνο.

Διαφάνεια

Σεβόμενοι τις αρχές της λογοδοσίας και της διαφάνειας, δημοσιεύουμε την τελευταία διετή αναφορά δράσης μας.

Ετήσια Αναφορά Δράσης

Επικοινωνία

  • Στουρνάρη 57, 10432, Αθήνα (Κεντρικά Γραφεία)
  • Τ 210 520 5200, F 210 520 5201

Κατεβάστε την εφαρμογή PRAKSIS για iPhone & Android

apple storegoogle play