ΑΡΧΙΚΗ Νέα Η PRAKSIS στη δεύτερη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Νομικού Φόρουμ για τον HIV

Η PRAKSIS στη δεύτερη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Νομικού Φόρουμ για τον HIV

Πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα η δεύτερη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Νομικού Φόρουμ για τον HIV (European HIV Legal Forum) στο Βερολίνο. H PRAKSIS, εθνικό σημείο αναφοράς του φόρουμ για την Ελλάδα, παρουσίασε τα ελληνικά αποτελέσματα έρευνας για την κατάσταση σχετικά με τα δικαιώματα, την πρόσβαση σε υπηρεσίες για τον HIV και τα εμπόδια που συναντούν οι μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα και οι μετακινούμενοι πληθυσμοί. Με τη συνδρομή οργανώσεων από την κοινωνία πολιτών που ασχολούνται με τους μεταναστευτικούς και προσφυγικούς πληθυσμούς καθώς και με τον HIV, καταγράψαμε τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες που ζουν με HIV στην Ελλάδα.

Η τρέχουσα συγκυρία που έχει φέρει το θέμα των προσφυγικών ροών στην κορυφή της ευρωπαϊκής πολιτικής ατζέντας, δικαίωσε την έγκαιρη κινητοποίηση και ανάδειξη των ευπαθειών αυτών των πληθυσμών από τα πρώτα βήματα του φόρουμ. Οι δέκα χώρες που συμμετέχουν στο δεύτερο κύκλο εργασιών του φόρουμ εντόπισαν κοινά προβλήματα και ιδιαιτερότητες, αλλά και καλές πρακτικές που μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα για λύσεις. Έμφαση δόθηκε στις χώρες που διαχειρίστηκαν από την αρχή του έτους τον μεγαλύτερο όγκο ροών (Ελλάδα , Ιταλία), στον ρόλο των χωρών τελικής υποδοχής αλλά και στην περίπτωση του τείχους και των προβλημάτων στην βαλκανική οδό (Ουγγαρία, Σερβία).

Ο δεύτερος κύκλος θα ολοκληρωθεί με την σύνταξη της τελικής νομικής αναφοράς και τη διαμόρφωση εργαλείων καταγραφής, επικοινωνίας και διεκδίκησης. Επιπλέον, τα μέλη του φόρουμ αναγνώρισαν την ανάγκη συνέχισης και διεύρυνσης του δικτύου σε περισσότερες χώρες-κλειδιά καθώς και συμπερίληψης ευρύτερων θεμάτων πρόσβασης που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ζουν με HIV.

Περισσότερα για το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τον HIV μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

Scroll to Top