Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016

"Δεν μπορείς να προάγεις την ασφάλεια στη χρήση αν έχεις προκαταλήψεις" - Συνέντευξη για ζητήματα μείωσης βλάβης

Δημοσιεύτηκε σήμερα στο διεθνούς φήμης website για τη μείωση βλάβης "DRUG REPORTER" συνέντευξη της Μαριανέλλας Κλώκα, υπεύθυνης του τμήματος διεκδίκησης δικαιωμάτων της PRAKSIS. Η συνέντευξη περιλαμβάνει την προσέγγιση που έχουμε ως οργάνωση στα ζητήματα μείωσης βλάβης, το σχολιασμό της επιδημίας HIV μεταξύ χρηστών ενδοφλέβιων ουσιών στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, τη δραστηριότητα σκούπα των γυναικών χρηστριών και τις σημαντικότερες προκλήσεις που η κοινωνία των πολιτών καλείται να αντιμετωπίσει στην Ελλάδα.

Σε ερώτηση για το Σταθμό επιτηρούμενης χρήσης που είχε ανοίξει πιλοτικά στην Αθήνα και έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες, η Μαριανέλλα Κλώκα σχολιάζει: "Υπάρχουν συντηρητικοί κύκλοι μέσα στις κυβερνήσεις που δεν φαίνεται να κατανοούν το ζωτικό ρόλο που παίζουν τα κέντρα επιτηρούμενης χρήσης, τόσο για τους ίδιους τους χρήστες όσο και για την κοινωνία γενικά. Αρνούνται να καταλάβουν ότι με τη λειτουργία τέτοιων χώρων, μπορούμε να εξαφανίσουμε τις πιάτσες. Ότι ως αποτέλεσμα μπορούμε να χάνουμε λιγότερους ανθρώπους από υπερβολική χρήση. Στη ζυγαριά τους το πολιτικό ρίσκο για τη λειτουργία αυτών των χώρων υπερισχύει δυστυχώς από τις ζωές των χρηστών που χάνονται. Δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου καμία δικαιολογία για το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία δεν αλλάζει το νομικό καθεστώς ώστε να επιτραπεί η απρόσκοπτη λειτουργία των κέντρων επιτηρούμενης χρήσης στην Ελλάδα".

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στα αγγλικά ΕΔΩ

Οι αρχές μας

  • Η δωρεάν παροχή κοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών στους τομείς της θεραπείας, της πρόληψης, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής υποδομής για όλους τους συνανθρώπους μας.
  • Η προώθηση της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού.
  • Η μαρτυρία και η κατά περίπτωση καταγγελία της κατάστασης των κοινωνικών ομάδων σε κίνδυνο.

Διαφάνεια

Σεβόμενοι τις αρχές της λογοδοσίας και της διαφάνειας, δημοσιεύουμε την τελευταία διετή αναφορά δράσης μας.

Ετήσια Αναφορά Δράσης

Επικοινωνία

  • Στουρνάρη 57, 10432, Αθήνα (Κεντρικά Γραφεία)
  • Τ 210 520 5200, F 210 520 5201

Κατεβάστε την εφαρμογή PRAKSIS για iPhone & Android

apple storegoogle play