Ευρωπαϊκοί Θεσμοί

02
Δεκέμβριος
2014

Δήλωση της Ε.Ε. για την Παγκόσμια ημέρα του AIDS / 2014

"Υπάρχει ανάγκη να κρατήσουμε την ορμή του αγώνα για το HIV/AIDS", είπε ο Επίτροπος Υγείας, Vytenis Andriukaitis.

Βρυξέλλες, 27 Νοεμβρίου 2014

Vytenis Andriukaitis Vytenis Andriukaitis, Επίτροπος Υγείας και Διατροφικής Ασφάλειας

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Υπουργική Ημερίδα με τίτλο "Αγωνιζόμαστε ενάντια στο HIV/AIDS δέκα χρόνια μετά την Διακήρυξη του Δουβλίνου", που οργανώθηκε από την Ιταλική Προεδρία στη Ρώμη, ο Επίτροπος για την Υγεία και τη διατροφική ασφάλεια, Vytenis Andriukaitis είπε: "Παρά την σημαντική πρόοδο στον αγώνα κατά του HIV/AIDS, συνεχίζει να αποτελεί πηγή οδύνης σε ανθρώπους στην Ευρώπη αλλά και σε όλον τον κόσμο. Σύμφωνα με τους τελευταίους αριθμούς που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) είχαμε 29.000 νέες διαγνώσεις στην Ε.Ε. και στον ΕΟΧ το 2013. Στην Ε.Ε. σχεδόν μισές από τις νέες διαγνώσεις δεν έχουν πρόωρα διαγνωσθεί, το οποίο αντανακλά χαμηλά ποσοστά εξέτασης που συχνά επηρεάζονται από το φόβο και τις διακρίσεις. Η πρώιμη διάγνωση έχει πολύ μεγάλη σημασία καθώς ο άνθρωπος που θα πάρει αντιρετροϊκή αγωγή νωρίς θα έχει καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία του και επίσης δεν θα είναι πιθανό να μεταδώσει τον HIV σε άλλους. Επομένως σαφώς υποστηρίζω την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Εξέτασης για τον HIV, που πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 28 Νοεμβρίου.

Μέσα στα δέκα χρόνια από την αρχική δημοσίευση της διακήρυξης του Δουβλίνου το 2004 υπήρξαν ορισμένες θετικές τάσεις όπως και ορισμένες ανησυχητικές τάσεις. Τα καλά νέα είναι ότι η κάθετη μετάδοση από τη μητέρα στο παιδί έχει σχεδόν εκμηδενιστεί στην Ε.Ε. και ότι ο αριθμός των διαγνώσεων μεταξύ των ετεροφυλοφυλικών επαφών σταθερά μειώνεται.

Παρόλα αυτά υπάρχουν και άσχημα νέα και αφορούν τον αριθμό των νέων διαγνώσεων σε συγκεκριμένες ομάδες σε κίνδυνο όπως οι άνδρες που κάνουν σεξ με άλλους άνδρες, όπου έχουμε αύξηση 33% στην Ε.Ε. Πράγματι μέσα σε αυτή την ομάδα ο επιπολασμός, ειδικά σε νεαρούς ενήλικες, έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Συνολικά η Ευρώπη παραμένει μια από τις λίγες περιοχές στον κόσμο όπου η αύξηση σε νέες διαγνώσεις αυξάνεται.

Αυτά τα ανησυχητικά νούμερα απεικονίζουν την ανάγκη να κρατήσουμε ζωντανή την ορμή τον αγώνα για το HIV/AIDS. Ως Επίτροπος Υγείας δεσμεύομαι να αγωνιστώ ενάντια στο HIV/AIDS και να κάνω ότι είναι στο χέρι μου για να βοηθήσω να αντιμετωπιστεί το AIDS και να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών που υποφέρουν από το AIDS. Ειδικά θα εστιάσω στο να φτάσουμε εκεί που υπάρχει δυσκολία να φτάσουμε, κατεδαφίζοντας κάθε εμπόδιο αναφορικά με την πρόληψη και τη θεραπεία και ενδυναμώνοντας τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS.

18
Δεκέμβριος
2014

Ερώτηση Ευρωβουλευτή Μίλτου Κύρκου για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων

Κατόπιν συζητήσεων που είχαμε στις Βρυξέλλες, με αφορμή την επίσκεψη κλιμακίου της PRAKSIS σε Έλληνες Ευρωβουλευτές, το γραφείο του Ευρωβουλευτή Μίλτου Κύρκου σε συνεργασία μαζί μας προχώρησε σε γραπτή επείγουσα ερώτηση προς τον Επίτροπο Μετανάστευσης σχετικά με το νέο τρόπο διαχείρισης του Ευρωπαϊκού ταμείου προσφύγων. Στόχος της ερώτησης είναι η διασφάλιση της καλύτερης και γρηγορότερης διαχείρισης του ταμείου από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, δεδομένης της μετακίνησης της διαχειριστικής αρχής από το Υπουργείο Εργασίας στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη.
Δείτε το περιεχόμενο της ερώτησης εδώ.

28
Ιούνιος
2016

Επιστολή του κυρίου Thorbjørn Jagland, Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπη

Επιστολή του κυρίου Thorbjørn Jagland, Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε συνέχεια της επίσκεψης στο Κέντρο φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της PRAKSIS στην Αθήνα “PRAKSIS Π”.

 20160615145649762

 Η επιστολή δεν είναι μόνο συγκινητική ή μία επιβράβευση αλλά αποτελεί κίνητρο στη συνέχεια ενός δύσκολου έργου που η PRAKSIS πραγματοποιεί για αυτή την ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα.

O ξενώνας ξεκίνησε την λειτουργία του με χρηματοδότηση από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση ενώ τώρα χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

04
Ιούλιος
2016

Συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Σήμερα το τμήμα διεκδίκησης δικαιωμάτων εκπροσώπησε την Praksis σε στρογγυλό τραπέζι συνάντησης του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μούιζνιεκς με την κοινωνία των πολιτών της Ελλάδας. Συζητήθηκε κυρίως η εμπειρία των οργανώσεων που συμμετείχαν αναφορικά με τις διαδικασίες αιτήσεων ασύλου, μετανάστευσης, ασυνόδευτων ανηλίκων, ρατσιστικής και ομοφοβικής βίας. Η Praksis μετέφερε την εμπειρία της από την παρουσία της στα κέντρα κράτησης/υποδοχής στα νησιά, από τους ξενώνες ασυνόδευτων ανηλίκων (προαναχωρησιακούς [transit] και μόνιμους), από τα διαμερίσματα φιλοξενίας ευάλωτων πληθυσμών και από τη διαδικασία μετεγκατάστασης. Μετά τη συνάντηση συντάχθηκε σύντομη αναφορά και κατατέθηκε στους συνεργάτες του κ. Μούιζνιεκς. Ο Επίτροπος, μετά την επικοινωνία του με την κοινωνία των πολιτών, έχει σειρά επαφών με μέλη της Κυβέρνησης καθώς και με τον Πρωθυπουργό.

Nils Muiznieks

Οι αρχές μας

  • Η δωρεάν παροχή κοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών στους τομείς της θεραπείας, της πρόληψης, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής υποδομής για όλους τους συνανθρώπους μας.
  • Η προώθηση της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού.
  • Η μαρτυρία και η κατά περίπτωση καταγγελία της κατάστασης των κοινωνικών ομάδων σε κίνδυνο.

Διαφάνεια

Σεβόμενοι τις αρχές της λογοδοσίας και της διαφάνειας, δημοσιεύουμε την τελευταία διετή αναφορά δράσης μας.

Ετήσια Αναφορά Δράσης

Επικοινωνία

  • Στουρνάρη 57, 10432, Αθήνα (Κεντρικά Γραφεία)
  • Τ 210 520 5200, F 210 520 5201

Κατεβάστε την εφαρμογή PRAKSIS για iPhone & Android

apple storegoogle play