Συνήγορος του Πολίτη: να διευκολυνθούν άμεσα οι χορηγήσεις ΑΜΚΑ σε αιτούντες άσυλο και ανασφάλιστους ανηλίκους

Στις 27 Μαρτίου 2017 η PRAKSIS κατέθεσε εκτενή αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη με θέμα τις δυσκολίες χορήγησης ΑΜΚΑ σε αιτούντες διεθνούς προστασίας και ανήλικους αλλοδαπούς. Η έκθεση περιλάμβανε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την εμπειρία των εργαζομένων στους 16 ξενώνες ανοιχτής φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών καθώς και από τα πολυϊατρεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα ποσοστό περίπου 25% των ασυνόδευτων παιδιών που φιλοξενούνται στους ξενώνες μας δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ, καθώς τα ΚΕΠ αρνούνται να χορηγήσουν, ερμηνεύοντας διαφορετικά τη νομοθεσία. Όπως μας ενημέρωσε ο Συνήγορος του Πολίτη η αναφορά ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά παραπόνων που είχαν κατατεθεί και από άλλες πηγές για το συγκεκριμένο θέμα.

Κατόπιν ενδελεχούς εξέτασης του θέματος, ο Συνήγορος του Πολίτη προέβη στη συγγραφή και δημοσιοποίηση αντίστοιχης έκθεσης προς τα Υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Αφού περιγράφεται εκτενώς το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με τα ΚΕΠ, γίνεται αναφορά στην ισχύουσα νομοθεσία, καταγράφονται συγκεκριμένες διαπιστώσεις του Συνηγόρου και συμπεριλαμβάνονται συγκεκριμένες προτάσεις ως εξής:

1) Να διερευνηθεί αν χρειάζεται να εκδοθούν, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, νέες οδηγίες για τη χορήγηση ΑΜΚΑ από τα ΚΕΠ. Σε αντίθετη περίπτωση, με σχετικό έγγραφο να αποσαφηνιστεί η σχετική υπηρεσιακή υποχρέωση των ΚΕΠ να εφαρμόζουν την κείμενη νομοθεσία, εκδίδοντας ΑΜΚΑ, όταν ζητείται και να τονιστεί ότι η παραβίαση της εν λόγω υποχρέωσης συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα που επισύρει κυρώσεις.

2) Να ενημερωθούμε από το Υπουργείο Υγείας σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία έκδοσης ΚΥΠΑ ώστε να εργοποιηθεί η εναλλακτική του ΑΜΚΑ νομιμοποίηση της πρόσβασης σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας στους προβλεπόμενους ωφελούμενους, να εκτονωθεί η ανάγκη έκδοσης ΑΜΚΑ και να αποσυμφορηθούν οι υπηρεσίες των ΚΕΠ.

Την έκθεση υπογράφουν οι Βοηθοί Συνήγοροι του Πολίτη, Χρήστος Ιωάννου και Γιώργος Μόσχος.

Παρόλα αυτά παρατηρούμε ότι ακόμα και σήμερα οι διαδικασίες χορήγησης ΑΜΚΑ είναι εξαιρετικά δύσκολες και μάλιστα πιο δύσκολες από πριν καθώς τα ΚΕΠ που ερμήνευαν σωστά τη νομοθεσία και χορηγούσαν ΑΜΚΑ, τελευταία δηλώνουν αδυναμία. Υπάρχουν περιπτώσεις ασυνόδευτων παιδιών που χρήζουν άμεσα σοβαρές ιατρικές εξετάσεις και δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν γιατί τα νοσοκομεία ακόμα και στις περιπτώσεις των παιδιών ζητούν ΑΜΚΑ. Σε ένα κράτος που περηφανεύεται, εν μέσω της κρίσης, για τον τρόπο με τον οποίο διευκολύνει την παροχή υπηρεσιών υγείας σε αιτούντες άσυλο, ανασφάλιστους και ανήλικους, είναι επιβεβλημένο να λυθεί αυτό το φαινομενικά απλό γραφειοκρατικό πρόβλημα καθώς κρύβει πίσω του εξαιρετικές δυσκολίες που αφορούν σημαντικά προβλήματα υγείας.

Αναμένουμε από τα αρμόδια Υπουργεία να κάνουν άμεσα τις σωστές κινήσεις, ώστε να λυθεί το θέμα.

Οι αρχές μας

  • Η δωρεάν παροχή κοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών στους τομείς της θεραπείας, της πρόληψης, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής υποδομής για όλους τους συνανθρώπους μας.
  • Η προώθηση της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού.
  • Η μαρτυρία και η κατά περίπτωση καταγγελία της κατάστασης των κοινωνικών ομάδων σε κίνδυνο.

Διαφάνεια

Σεβόμενοι τις αρχές της λογοδοσίας και της διαφάνειας, δημοσιεύουμε την τελευταία διετή αναφορά δράσης μας.

Ετήσια Αναφορά Δράσης

Επικοινωνία

  • Στουρνάρη 57, 10432, Αθήνα (Κεντρικά Γραφεία)
  • Τ 210 520 5200, F 210 520 5201

Κατεβάστε την εφαρμογή PRAKSIS για iPhone & Android

apple storegoogle play