Διεκδίκηση Δικαιωμάτων

23
Οκτώβριος
2017

Διάλογος για τις πρακτικές μείωσης βλάβης από τη χρήση ναρκωτικών σε συνθήκες οικονομικής κρίσης

Το περασμένο τριήμερο η PRAKSIS εκπροσωπήθηκε σε μία ακόμα ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία της εταιρείας ΔΙΟΓΕΝΗΣ. Αυτή τη φορά το θέμα αφορούσε την ανταλλαγή εμπειριών για το τι συμβαίνει με τις παρεμβάσεις μείωσης βλάβης εν καιρώ οικονομικής κρίσης και ειδικά από το 2008 και μετά. Πιο συγκεκριμένα συζητήθηκε η καταγεγραμμένη εμπειρία κυβερνητικών φορέων, ερευνητών, κοινωνίας των πολιτών και κοινοτήτων επί του θέματος, όπως αυτή προέκυψε από έρευνα που διεξήχθη από το ΔΙΟΓΕΝΗ, τους προηγούμενους μήνες σε Αλβανία, Σερβία, Μακεδονία, Βοσνία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Πορτογαλία.

 

Η PRAKSIS εκπροσωπήθηκε από τη Μαριανέλλα Κλώκα (Τμήμα Διεκδίκησης Δικαιωμάτων). Ανέλαβε να αναπτύξει θέσεις και κριτική ως προς το ρόλο και τις προτάσεις της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών (ΜΚΟ) και των ενώσεων χρηστών ουσιών (ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ). Ανέδειξε μερικά σημαντικά ευρήματα όπως το γεγονός ότι σε αρκετές χώρες - παρά το γεγονός ότι υπήρχαν οριζόντιες περικοπές – αυτές απλώς χειροτέρεψαν μια κατάσταση που πριν ούτως ή άλλως δεν ήταν αποτελεσματική και υποχρηματοδοτούνταν. Ανέδειξε περιπτώσεις στις οποίες η κρίση έδωσε ευκαιρίες συμμαζέματος στις ασύδοτες παρεμβάσεις και τις αλληλοεπικαλύψεις αλλά και ενδυνάμωσης των ενώσεων χρηστών, την αδυναμία συντονισμού μεταξύ των φορέων που ασχολούνται με τη μείωση βλάβης και το θέμα των ναρκωτικών και την έλλειψη έγκαιρης πρόβλεψης και σχεδιασμού για την «επόμενη μέρα» σε περιοχές όπου το Διεθνές Ταμείο (GLOBAL FUND) αποσύρεται ή έχει ήδη αποσυρθεί.


Ένα επιπλέον βασικό ζήτημα που τονίστηκε από την εκπρόσωπο της οργάνωσης αφορούσε το ρόλο που κανονικά θα πρέπει να έχουν οι ΜΚΟ σε ζητήματα παρεμβάσεων για τη μείωση βλάβης. Ένας ρόλος διακριτός από το κράτος, που να βοηθά εκεί όπου χρειάζεται ένα παράδειγμα δράσης και λύσης αλλά που να μην υποκαθιστά το κράτος. Με αυτόν τον τρόπο η κοινωνία των πολιτών θα έχει τη δυνατότητα να ασκεί κριτική ελεύθερα χωρίς εξαρτήσεις βιωσιμότητας και θα είναι ελεύθερη επίσης να υποστηρίξει τις αναγκαίες δομικές αλλαγές στις παθογένειες του συστήματος, που πολλές φορές προκύπτουν από την επαφή με το πεδίο.
Η συνάντηση έγινε στην Κύπρο και συμμετείχαν – μεταξύ άλλων – εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κύπρου που ασχολούνται με ζητήματα δίωξης.

08
Σεπτέμβριος
2014

Σχολιασμός σημαντικών κειμένων για τα ναρκωτικά

Εθνική Στρατηγική - Εθνικό Σχέδιο Δράσης
Μέσα στο καλοκαίρι, και μετά από πολλές πιέσεις που ως γνωστόν έφτασαν μέχρι και την πόρτα του γραφείου του Πρωθυπουργού, μας δόθηκε η δυνατότητα να στείλουμε σχόλια στα υπό διαμόρφωση κείμενα Εθνικής Στρατηγικής και Εθνικού Σχεδίου για τα Ναρκωτικά, που ετοίμασε η επιτροπή για τα ναρκωτικά, στην οποία προεδρεύουσα είναι η Εθνική Συντονίστρια για τα Ναρκωτικά, κα Διαμαντοπούλου - Παπουτσοπούλου. Σε πρώτη φάση οι 6 ΜΚΟ που πιέσαμε για να δοθούν τα κείμενα σε διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών στείλαμε κοινή επιστολή την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Στη συνέχεια κάθε οργάνωση είχε την ευχέρεια να στείλει τα δικά της σχόλια. Η PRAKSIS σχολίασε τα εξής ζητήματα:

 • την​ ανάγκη​ επαγρύπνηση​ς​ στα ζητήματα νέων διαγνώσεων HIV​, ​ηπατιτίδων​ και φυματίωσης​ μεταξύ των χρηστών ενδοφλέβιων ουσιών καθώς τα ποσοστά επιπολασμού παραμένουν σε πολύ υψηλό επίπεδο​,​
 • την αξιολόγηση​ και προσαρμογή​ των προγραμμάτων πρόληψης με βάση και τα νέα δεδομένα από το ΕΚΤΕΠΝ που μιλούν για αύξηση της χρήσης κάνναβης σε μικρές ηλικίες​,​
 • το άνοιγμα διαλόγου για την τάση που υπάρχει σε αρκετές χώρες να αποποινικοποιηθεί η χρήση της κάνναβης​,​
 • την υιοθέτηση του πακέτου παρεμβάσεων που προτείνουν​ οι​ 3 παγκόσμιοι οργανισμοί (UNODC, WHO, UNAIDS) αναφορικά με τη μείωση βλάβης​,​
 • ​τη νομική κάλυψη των κέντρων επιτηρούμενης χρήσης,
 • την αλλαγή του νομικού πλαισίου που να υποστηρίζει τη δωρεάν, ανώνυμη και εθελούσια εξέταση για HIV και άλλα ΣΜΝ,
 • τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών σε ευρωπαϊκό διετές πρόγραμμα που αφορά την έγκαιρη ειδοποίηση και την παρακολούθηση νέων ψυχοδραστικών ουσιών σε συνεργασία με το ελληνικό κέντρο αναφοράς (ΕΚΤΕΠΝ) και ομάδες χρηστών.

​Χάρτα δικαιωμάτων ​​εξαρτημένων ατόμων

Σε μια τελείως διαφορετική διαδικασία η Γενική Γραμματεία Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μαθαίνοντας ας μας επιτραπεί και από την δυσάρεστη εμπειρία με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όπου βρήκε μεγάλο μέρος της κοινωνίας των πολιτών αντίθετο ως προς τη διαδικασία διαβούλευσης, προχώρησε σε δημόσια διαβούλευση προσχεδίου που είχε ετοιμαστεί από την κα Μένη Μαλλιώρη, Αν. Καθηγήτρια Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ και την κα Δανάη Παπαχριστοπούλου, Νομικό.

Η PRAKSIS έστειλε και σε πρώτο και σε δεύτερο χρόνο τις προτάσεις της σε συνεργασία με το International Drug Policy Consortium. Τα κυριότερα σημεία αφορούσαν:

 • την ενεργότερη συμμετοχή των ίδιων των χρηστών σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαμόρφωση πολιτικής που αφορούν τους ανθρώπους που κάνουν χρήση​,​
 • την αποτύπωση των δεσμεύσεων που έχει η χώρα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την τήρηση των δικαιωμάτων των χρηστών, με κύριο άξονα την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας​,​
 • την πιο συστηματική αναφορά στα δικαιώματα σε προγράμματα μείωσης βλάβης ώστε να είναι εξίσου ορατή με την αναφορά σε ζητήματα δικαιωμάτων στη φροντίδα και τη θεραπεία.

Αναμένουμε τα τελικά κείμενα για να δούμε, αν όχι όλες τουλάχιστον μερικές από, τις προτεινόμενες διορθώσεις να έχουν συμπεριληφθεί. Η κοινωνία των πολιτών αποδεικνύει ότι δεν επιθυμεί να βρίσκεται στα τραπέζια των συναντήσεων χωρίς λόγο. Έχει άποψη, θέσεις, προτάσεις και ιδέες.

 

13
Μάρτιος
2018

Νομοθετήστε άμεσα υπέρ των παρεμβάσεων μείωσης βλάβης

Νομοθετήστε άμεσα υπέρ των παρεμβάσεων μείωσης βλάβης

Η «Πλατφόρμα ΜΚΟ για τις Ψυχοδραστικές ουσίες», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μείωσης της Βλάβης, καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τα ενδιαφερόμενα μέρη, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Μείωσης της Βλάβης, σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 9 Μαΐου και ώρα 13.00 στην είσοδο του Υπουργείου Υγείας.

Ένα χρόνο πριν δημοσιεύθηκε αντίστοιχο Δελτίο Τύπου μας, το οποίο αναδείκνυε την αναγκαιότητα ενίσχυσης και διεύρυνσης των σχετικών παρεμβάσεων, την επιστημονικά τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητά τους σε παγκόσμιο επίπεδο και τη σημασία αναθεώρησης του υπάρχοντος νομικού πλαισίου με στόχο την καλύτερη υποστήριξη δράσεων και των ωφελούμενων από αυτές. Ωστόσο, παρά τις υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για θωράκιση των παρεμβάσεων Μείωσης της Βλάβης, κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του ΕΚΤΕΠΝ, τον Ιούνιο του 2015, δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος σε κανένα από τα αιτήματά μας.

Δείτε όλο το δελτίο επικοινωνίας εδώ.

30
Νοέμβριος
2013

Σχόλια PRAKSIS για τον 5ο κύκλο επιτήρησης του ECRI

Το ECRI είναι ένα όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης που ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η σύνθεσή του περιλαμβάνει ανεξάρτητους ειδικούς, οι οποίοι καλούνται να επιτηρούν ζητήματα ρατσισμού, ξενοφοβίας, αντισημιτισμού, μη ανοχής και διακρίσεων με βάση τη "φυλή", την εθνική ή εθνοτική προέλευση, το χρώμα, την ιθαγένεια, τη θρησκεία, τη γλώσσα (φυλετικές διακρίσεις). Ετοιμάζει αναφορές και εκδίδει συστάσεις προς τα κράτη - μέλη της Ε.Ε.

Στις προγραμματισμένες αλλά και έκτακτες αναφορές του ECRI η PRAKSIS συμμετέχει πάντα σε κάθε σημείο της διαδικασίας που προτείνει ο οργανισμός. Έτσι με αφορμή τον 5ο κύκλο επιτήρησης της Ελλάδας που αναμένεται μέσα στο 2014 ετοιμάσαμε αναφορά την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ στα αγγλικά. Την τελευταία αναφορά που κυκλοφόρησε το ECRI μπορείτε επίσης να την διαβάσετε εδώ.

25
Ιανουάριος
2014

Η επιδημία HIV στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης

Η υπεύθυνη διεκδίκησης δικαιωμάτων της PRAKSIS συνεργάστηκε με την εταιρεία Διογένης για την συγγραφή και την κυκλοφορία μιας αναφοράς για τα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα με το ξέσπασμα της επιδημίας του HIV σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών. Μέσα στην αναφορά μπορείτε να βρείτε το χρονικό της επιδημίας, λόγους και αιτίες που οδήγησαν σε αυτήν, παρεμβάσεις της πολιτείας, κρατικών φορέων​ ​, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της κοινωνίας των πολιτών καθώς και σειρά προτάσεων που ​ ​χρειάζεται να υιοθετηθούν σε ένα στρατηγικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της μη ασφαλούς χρήσης ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών.
Δείτε το πλήρες δημοσιευμένο κείμενο εδώ:​
http://www.diogenis.info/ckfinder/userfiles/files/Briefing_Paper_No_4_the_HIV_epidemic_in_Greece_EL_doc.pdf

19
Αύγουστος
2014

Η PRAKSIS μέλος στο IDPC

Τον Ιούλιο του 2014 η PRAKSIS έγινε επίσημο μέλος του δικτύου της Διεθνούς Σύμπραξης Πολιτικής για τα ναρκωτικά (IDPC). Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αξιόπιστα δίκτυα παραγωγής πολιτικής για τα ναρκωτικά παγκοσμίως, με μεγάλες δυνατότητες διασύνδεσης, επικοινωνίας και επεξεργασίας εργαλείων πολιτικής και συνηγορίας.
Περισσότερα για το IDPC θα μπορείτε κατά καιρούς να δείτε μέσα από τα διαδικτυακά κοινωνικά μέσα της PRAKSIS αλλά και από την ιστοσελίδα του www.idpc.net

logo IDPC

21
Αύγουστος
2014

Τι είναι το AIDS Action Europe;

​Το AIDS Action Europe δημιουργήθηκε το 2004 και από τότε έχει εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες που ασχολούνται με το HIV/AIDS στην περιοχή της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας. Η αποστολή του είναι να ενώσει την κοινωνία των πολιτών ​ ​στην προσπάθεια να δοθεί μια πιο αποτελεσματική απάντηση στην επιδημία του HIV σε αυτή την ευρύτερη περιοχή του πλανήτη. Μέλη του είναι πάνω από 450 ΜΚΟ, από 53 χώρες μαζί και εθνικά δίκτυα, οργανώσεις που παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες, ακτιβιστές και οργανώσεις βάσης ανθρώπων που ζουν με HIV. Η PRAKSIS είναι μέλος αυτής της ευρείας σύμπραξης οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών από το 2012.

Μέσα από τη διαμόρφωση μιας ατζέντας διεκδικήσεων τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό και τοπικό επίπεδο το AIDS Action Europe στοχεύει στο να επηρεάσει προς το θετικό τις πολιτικές που εφαρμόζονται για το HIV. Προσπαθεί να σιγουρέψει ότι οι φωνές των ΜΚΟ θα ακούγονται από όσους διαμορφώνουν πολιτικές, από τα ευρωπαϊκά ιδρύματα και φορείς καθώς και από όλους τους εμπλεκόμενους σε ζητήματα HIV/AIDS. Μέλη της οργανωτικής επιτροπής του AIDS Action Europe συντονίζουν το ευρωπαϊκό φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών για το HIV/AIDS και είναι μέλη του Think Tank (σημαντική συνάντηση για το HIV/AIDS με εκπροσώπους κάθε χώρας της Ε.Ε που γίνεται δύο φορές το χρόνο στα γραφεία της Ε.Ε.). Τα κανάλια εργασίας που χρησιμοποιεί είναι οι Ευρωπαϊκές Προεδρίες και οι διεθνείς συναντήσεις. Σημειώσεις αυτών των συναντήσεων στα αγγλικά καθώς και περισσότερες πληροφορίες για το AIDS Action Europe μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πρόσφατα έγινε ανοιχτό κάλεσμα προς όλες τις οργανώσεις - μέλη με στόχο την ανανέωση της οργανωτικής επιτροπής του AIDS Action Europe. Στη νέα σύνθεση και για τα επόμενα τρία χρόνια θα συμμετέχει, μεταξύ άλλων, η υπεύθυνη διεκδίκησης δικαιωμάτων της PRAKSIS, Μαριανέλλα Κλώκα.

 

08
Οκτώβριος
2014

Η PRAKSIS εθνικό σημείο αναφοράς στο EuroHRN

To Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τη Μείωση Βλάβης - EuroHRN δημιουργήθηκε πριν λίγο καιρό από δέκα οργανώσεις που έχουν κοινό ενδιαφέρον να ασκήσουν συνηγορία και να μοιραστούν τη γνώση αναφορικά με τη μείωση βλάβης εντός Ευρώπης. Αποτελείται από 3 υπό περιοχές που καλύπτουν το Νότο, το Βορρά και την Ανατολική Ευρώπη και διοικητικά ανήκει στο Διεθνές Δίκτυο της Μείωσης Βλάβης.

Η Πορτογαλική APDES, οργάνωση με την οποία η PRAKSIS συνεργάζεται ήδη στο πρόγραμμα για τις Νέες Ψυχοδραστικές Ουσίες, είναι υπεύθυνη για την Νότια Ευρώπη που καλύπτει τις εξής χώρες: Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο. Σε κάθε χώρα το Δίκτυο ορίζει ένα σημείο αναφοράς, μια μη κυβερνητική οργάνωση, που μπορεί και θέλει να λειτουργήσει ως σημείο επικοινωνίας και επαφής με το Δίκτυο. Η οργάνωση αυτή αναλαμβάνει να στέλνει συγκεκριμένη πληροφορία για την κατάσταση της χώρας, να μεσολαβεί με την κοινωνία των πολιτών και ανθρώπους που είναι ειδικοί στο χώρο της μείωσης βλάβης και να συνεργάζεται έτσι ώστε να εξελίσσονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο συγκεκριμένες δράσεις και παρεμβάσεις που αφορούν τη μείωση βλάβης.

Η APDES επέλεξε για σημείο αναφοράς της χώρας μας την PRAKSIS. Αντιλαμβανόμαστε ως οργάνωση την ευθύνη που μας δημιουργεί μια τέτοια επιλογή. Παράλληλα μας γεμίζει χαρά η δυνατότητα μιας τόσο σημαντικής ευκαιρίας συνεργασίας με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τη Μείωση Βλάβης. Το θέμα της μείωσης βλάβης είναι λεπτό και οι παρεμβάσεις δεν είναι πάντα εύκολο να υλοποιούνται είτε για γραφειοκρατικούς, είτε για οικονομικούς είτε για πολιτικούς λόγους. Κάτω από αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ότι η συνεργασία με το Δίκτυο θα είναι άκρως υποστηρικτική για όλους τους φορείς, τους ειδικούς αλλά και την κοινωνία των πολιτών.

EuroHRN logo

22
Οκτώβριος
2014

Συνέντευξη τύπου της Καμπάνιας για την Πρόσβαση στο Άσυλο

asilo

Η Καμπάνια για την Πρόσβαση στο Άσυλο στην Ελλάδα διενήργησε αυτοψίες σε 6 κέντρα κράτησης και αστυνομικά κρατητήρια από την αρχή του 2014. Κατά τη διάρκεια των αυτοψιών συνομίλησε τόσο με τις αστυνομικές αρχές όσο και με τους κρατούμενους και τις κρατούμενες, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων και διαπίστωσε σειρά σοβαρών παραβιάσεων των δικαιωμάτων των κρατουμένων, τόσο ως προς την πρόσβαση στο άσυλο όσο και ως προς τις συνθήκες κράτησης.

Το κεντρικό πόρισμα των αυτοψιών είναι ότι στην Ελλάδα η πρόσβαση στο άσυλο παραμένει προβληματική και οι συνθήκες κράτησης προσφύγων και μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων και εξαιρετικά ευάλωτων περιπτώσεων, είναι εξαιρετικά κακές και συνιστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση (όπως άλλωστε έχει επανειλημμένα κρίνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), καθίστανται δε ακόμα πιο ανυπόφορες εξαιτίας της απαράδεκτης πρακτικής της πολύμηνης κράτησης, η οποία υπερβαίνει πλέον το νόμιμο επιτρεπτό όριο των δεκαοκτώ (18) μηνών.

Για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και κυρίως των συστάσεων προς τις αρχές διοργανώνεται συνέντευξη τύπου, αύριο Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014, στις 12.00 το μεσημέρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60). Η PRAKSIS, ως οργάνωση-μέλος της πρωτοβουλίας, σας προσκαλεί να παρευρεθείτε.

23
Οκτώβριος
2014

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΑΣΥΛΟ: ΕΚΘΕΣΗ Συνθήκες διοικητικής κράτησης & πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου

Η ετήσια (2014) έκθεση της πρωτοβουλίας ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΑΣΥΛΟ βρίσκεται εδώ. Θέμα της οι συνθήκες διοικητικής κράτησης & η πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου για την Ελλάδα. Θυμίζουμε ότι η PRAKSIS είναι μέλος της πρωτοβουλίας.

 

Οι αρχές μας

 • Η δωρεάν παροχή κοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών στους τομείς της θεραπείας, της πρόληψης, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής υποδομής για όλους τους συνανθρώπους μας.
 • Η προώθηση της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού.
 • Η μαρτυρία και η κατά περίπτωση καταγγελία της κατάστασης των κοινωνικών ομάδων σε κίνδυνο.

Διαφάνεια

Σεβόμενοι τις αρχές της λογοδοσίας και της διαφάνειας, δημοσιεύουμε την τελευταία διετή αναφορά δράσης μας.

Ετήσια Αναφορά Δράσης

Επικοινωνία

 • Στουρνάρη 57, 10432, Αθήνα (Κεντρικά Γραφεία)
 • Τ 210 520 5200, F 210 520 5201

Κατεβάστε την εφαρμογή PRAKSIS για iPhone & Android

apple storegoogle play